Koža kao nutricionista
shutterstock
Koža kao nutricionista

shutterstock

Koža kao nutricionista, Foto: shutterstock

Dermatolozi pak upozoravaju da unos određene hrane može imati negativne posledice na vašu kožu. Akne će se pojaviti ako jedemo čokolade, bore na licu ako pijemo malo više alkohola... Gde je rešenje? Kako ugoditi i koži i imunitetu?

Ako unosite velike količine rafinisanog šećera i preterujete s alkoholom, koža će vam upaliti crvenu lampicu. Posebno koža lica - odaće se crvenilom, borama, aknama, podočnjacima... Dermatolog Nigma Talib godinama radi s pacijentima koji imaju problema s nedostacima na koži i tvrdi kako za svakog pacijenta koji joj ušeta u ordinaciju može sigurno reći kako se hrani. Čim vidi njegovo lice.

JEDETE PREVIŠE SLATKIŠA

Izborano čelo, kese ispod očiju, ispijeno lice, bubuljice po celom telu, sivkasta koža i proređene obrve pokazuju da unosite previše šećera. Preteran unos slatkog može poremetiti rad bakterija u organizmu i izazvati pojavu bubuljica. Drevno verovanje da su delovi lica povezani s određenim organima u telu kazuje da je naš probavni sistem povezan s čelom. Tako će se ako unosite industrijski šećer pojaviti suve mrlje i akne na čelu.

PIJETE PREVIŠE ALKOHOLA

Crvenilo između očiju, opušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža, crvenkasti obrazi i nos, kao i duboki nabori na koži pokazuju da ste ljubitelj vina, i to preko mere. Alkohol dehidrira kožu i pospešuje pojavu bora. Prema karti lica, područje između očiju povezano je direktno s jetrom. A kako alkohol može uzrokovati proširivanje kapilara na licu, otuda svi koji ga vole imaju rumene obraze.

NE PRIJA VAM LAKTOZA

Otečeni kapci, vrećice i tamni krugovi ispod očiju, kao i male beličaste tačke na bradi ukazuju da ste intolerantni na laktozu. To može uticati na imunosistem i dovesti do različitih upalnih procesa u telu. Često su začepljenja i povećano lučenje sebuma iz lojnih žlezda. Zato je neophodno da sve potanko ispitate i, u zavisnosti od rezultata analize, odlučite da li treba smanjiti unos mleka.

Loše podnosite gluten

Rumeni obrazi i tamna pigmentacija oko brade i povećan broj upalnih reakcija u telu znaci su da loše podnosite gluten. Mogu se javiti i otečenost ili crvenilo kože. Ako tako reagujete na gluten, oglasiće se i vaš imunosistem. Zato reagujte na vreme. Proverite da li imate celijakiju i, u zavisnosti od toga, korigujte ishranu.