Kafa
Shutterstock, ilustracija
Kafa

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

S obzirom na broj onih koji istinski uživaju u ispijanju ovog gotovo čarobnog napitka, ne čudi što samo retki primećuju negativne posledice izazvane upravo kafom.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako, verujemo, niste razmišljali o prestanku konzumiranja ovog crnog tekućeg zlata, nakon što otkrijete kakve bi posledice odricanje od kafe moglo imati na vas, sve bi se moglo promeniti. Nećemo se iznenaditi ako upravo prestanak pijenja omiljenog napitka postane jedna od vaših novogodišnjih odluka.

Ako se na to odlučite, evo što vas čeka.

Povećanje libida

Da. Dobro ste pročitali. Vaša jutarnja (budimo realni i ona popodnevna, pa i večernja) kava itekako ima veze s događanjima u vašoj spavaćoj sobi (ili bilo gdje drugde).

Iako vas kofein u pravilu opušta pa bi bilo očekivano i da pozitivno deluje na libido, priča je ponešto drugačija. Naime, naučnici tvrde kako bi smanjenje unosa kafe u organizam moglo jako dobro uticati na vaš seksualni život. Vredi probati, zar ne?

Promene raspoloženja

Ok, ovo nije super stvar, ali samo je još jedan u nizu dokaza da kofein uveliko utiče na vas. Prvih desetak dana mogli biste se osećati poprilično neraspoloženo.

Naime, odvikavanje od kafe može uzrokovati i depresiju, anksioznost, vrtoglavice, simptome slične gripu, nesanicu i mnoge druge nimalo privlačne stvari. Ipak, nakon svega toga uslediće samo pozitivne stvari. Obećavamo.

Kako biste smanjili takve promene raspoloženja, ne preskačite doručak i ne zaboravite se hidrirati tokom celog dana. U vodi je spas!

Mogli biste da izgubite na težini

Istraživanje je pokazalo da je svakodnevna konzumacija kofeina u kafi, čaju ili drugim napicima kod ispitanika povećala dnevne visine šećera za gotovo 10 posto. To istovremeno znači veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i pritiska. Osim toga, naročito ako volite kafu sa šećerom i mlekom (ili još gore šlagom), u njoj se nalaze brojne skrivene kalorije. Odvikavanjem od kafe možete izbaciti stotine kalorija iz svoje prehrane u samo jednom danu.

Bolje ćete spavati

Iz istog razloga iz kojeg vas kofein naveče drži dugo budnim, on vas i ujutro budi. Nimalo iznenađujuće, istraživanja su dokazala da kafa čak i šest sati pre odlaska na spavaje može da poremeti san.

Iako ćete se na početku verovatno osećati umorno i iscrpljeno, dugoročno ćete početi bolje spavati.

Vaš organizam će tražiti alternativu

U vidu hrane, naravno, ako ste pili zašećerenu kafu.

Umesto da se bacite na unos praznih kalorija, imajte spremne bademe i čaj od mente. Oni će stabilizovati visinu šećera u krvi, ali i pomoći da otklonite umor i povratite energiju.

Moguće su glavobolje

Kao pravi ljubitelj kafe, sigurno ste se već susreli s glavoboljama uzrokovanim neispijanjem omiljenog napitka. Prestankom pijenja kafe, telu oduzimate adrenalin i dopamin, koji deluju kao prirodni stimulansi i drže vas budnima. Umesto toga osećaćete uticaj adenozina, hormona zaduženog za odmor i umor, pa i glavobolju. Kako biste to izbegli, ne bi bilo loše postepeno smanjivati količinu kafe umesto da je naglo prestanete piti.

Glavobolja Migrena

Shutterstock

Foto: Shutterstock