Pauk
printscreen
Pauk

printscreen

Pauk, Foto: printscreen

Uglavnom je ugriz pauka bezopasan, samo nekoliko vrsta pauka imaju očnjake dovoljno duge da prodru u ljudsku kožu i puste otrov dovoljno jak da ozbiljno utiču na čovekovo zdravlje.

Nama je najpoznatija crna udovica.

Jačina simptoma zavisi od vrste pauka, količine otrova ubrizganog u mesto ugriza i koliko je osetljivo telo na otrov. Ugriz pauka izgleda upaljeno te je to često i bolno područje na koži. Ponekad svrbi, a ponekad može proći i neopaženo. Ugrizi bezopasnih pauka često ne izazivaju druge simptome od gore navedenih.

Lečenje ugriza pauka

Za većinu ljudi s ugrizom pauka sledeće mere lečenja su sve što je potrebno: očistite ugriz blagim sapunom i vodom. Nanesite hladni oblog na ugriz, za smanjenje bolova i upala. Ako je ugriz na ekstremitetima, kao što su ruke ili noge, neka budu podignute. Takođe, prema potrebi možete koristiti i lekove protiv bolova.

U slučaju ugriza crne udovice koji izaziva bol a često i po život opasne simptome, potrebno je posetiti lekara koji će vam dati protivotrov. Protivotrov može izazvati ozbiljne alergijske reakcije pa se mora koristiti s oprezom.

Tagovi