podočnjaci ogledalo
Profimedia
Vrat, bol u vratu

Profimedia

Proverite kozu na vratu, Foto: Profimedia

Crna akantoza ili acanthosis nigricans naziv je za tamnosmeđe, tamnosive ili crne slojeve koji se stvaraju oko nabora kože ili mekom tkivu.

PROČITAJTE JOŠ:

Najčešće se pojavljuje na pazuhu, preponama ili vratu, a potamnela se koža jako i zadeblja. Crna akantoza povezuje se s dijagnozom dijabetesa ili gojaznosti, ili oba u kombinaciji. Deca kojima koža na taj način potamni imaju veliki rizik od obolevanja od dijabetesa tip 2.

Crna akantoza čak može biti i simptom koji ukazuje na rak želuca ili jetre. Kada se zatamnjenje jednom pojavi jedino ga može ublažiti ako se leči bolest koja ga je uzrokovala, ali niti onda ne nestaje do kraja. Promene na koži jedini su simptom crne akantoze - primetićete crne, zadebljane i baršunaste naslage kože sa zadnje strane vrata, ili na preponama i pazusima. Samo tamnjenje je polagan proces, a nije nemoguće ni da koža ima određeni neugodni miris i da jako svrbi.

Acanthosis nigricans

Printscreen

Acanthosis nigricans, Foto: Printscreen

Jako je važno otići na pregled ukoliko ovi simptomi krenu da se javljaju, a treba imati na umu i da većina ljudi koja boluje od crne akantoze je otporna na insulin - i upravo je to uzrok dijebetesa. Akantozu mogu dobiti i osobe koje imaju ciste na jajnicima, probleme sa štitnom žlezdom ili nadbubrežnom žlezdom, a mogu ga uzrokovati i kontraceptivne pilule i neki kortikosteroidi. Crna akantoza ponekada prati i limfom ili kada tumor krene da raste na nekom organu, poput creva, želuca ili jetre.