Kupus, seckani kupus, povrće, vitamini
Shutterstock
Kupus, seckani kupus, povrće, vitamini

Shutterstock

Kupus, seckani kupus, povrće, vitamini, Foto: Shutterstock

Namirnice koje su potrebne svima su dostupne.

Sastojci:

– Kupus
– Repa
– Šargarepa
– Sok od limuna
– Maslinovo ulje

PROČITAJTE JOŠ:

Priprema:

Izendajte kupus, repu i šargarepu u razmeri 3:1:1. Na to dodajte začinsko bilje po svom ukusu (peršun, celer…). Izmešajte povrće kako bi se oslobodio sok. Zatim dodati malo soka od limuna.

Na kraju dodajte maslinovog ulja ili nekog drugog biljnog ulja po vašem izboru. Salatu nemojte soliti. To je to! Vaš obrok je spreman, jedite ovu salatu za večeru tri dana i vidjet ćete prve rezultate koji će vas oduševiti.

Ovo su zdravstvene prednosti kupusa.

1. Prevencija raka

Kupus sadrži tvar glikozid sinigrin, za koji se pokazalo, u različitim istraživanjima d apomaže kod raka prostate, debelog creva i raka mokraćnog mjehura. Da biste dobili što više zdravih tvari iz kupusa jedite ga sirovog ili blago kuvanog.

2. Nivo holesterola

Kupus je odličan izvor vlakana, koja su povezana s nižim nivoima holesterola. Kada konzumirate kupus, on „radi“ sa žučnim kiselinama u probavnom procesu u uklanjanju holesterola iz krvi.

PREDLAŽEMO I:

3. Oslobađanje od slobodnih radikala

Kupus također sadrži i neka antiupalna svojstva. Konzumiranje kupusa na redovnoj bazi može smanjiti upalu u tijelu, koja pomaže u smanjenju hroničnih upalnih bolesti poput artritisa i bolesti srca.

Pijaca, voće, povrće

Alo!/ Masanori Jošida

Pijaca, voće, povrće, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

4. Probavno zdravlje

5. Imunološki sistem

Mnogi ljudi se čude kada saznaju da kupus zapravo ima više vitamina C od mnogih agruma. Kada ste unijeli u organizam dovoljnu količinu vitamina C, imunološki sistem jača i telo se može učinkovito boriti protiv bolesti i infekcija. Takođe, ubrzava oporavak oštećenog tkiva i rana.

6. Zdravlje nervnog sistema