čaj
Shutterstock
čaj

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kad razmišljate o hormonskom zdravlju, šta vam prvo pada na pamet? Tablete? Ne bi trebalo, jer postoje efikasna prirodna sredstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Tema uravnoteženog hormonskog zdravlja s godinama postaje sve aktuelnija. Dolaze na red skupi lekovi i beskrajne konsultacije s ginekologom. Odmah pokušajte da sprečite potrebu za lekovima koji regulišu hormonske promene, do kojih dolazi vremenom.

Ovo su tri prirodna recepta koji stabilizuju lučenje hormona.

Topla voda s limunom

Limun i med

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Topla voda s limunom doprinosi smanjivanju težine, uklanja toksine iz organizma, poboljšava imunitet, stanje kože i varenje. Razlog tome je što limun utiče na hormon sitosti – leptin. Ukoliko leptin nije u ravnoteži, telo počinje da stvara masne naslage. Limun pomaže da se izbegne dehidratacija i poboljšava varenje.

Recept je veoma jednostavan: iscedite sok od pola limuna u čašu tople vode i ispijte odjednom. Jutro će vam bolje početi uz ovaj napitak.

Čaj od listova maline

Malina

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Listovi maline se od davnina koriste za ojačavanje mišića materice. Naučna istraživanja potvrdila su da ova biljka blagotvorno utiče na rad hormona.

Recept je takođe jednostavan: prelijte jednu supenu kašiku listova maline (mogu se koristiti i osušeni) sa 200 ml ključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Ovaj čaj nemojte piti pred spavanje, već bolje tokom dana.

Zlatno mleko

Zlatno mleko

Profimedia

Zlatno mleko, Foto: Profimedia

Zlatno mleko poboljšava imunitet i dovodi u ravnotežu nivo hormona u organizmu. Ovaj napitak zagreva, osvežava i umiruje. Sastoji se od kurkume, kokosovog ulja i zaslađivača, koji čine korisnu kombinaciju za regulisanje hormona i uopšte blagotvorno utiče na organizam.

Recept: u 200 ml vrućeg mleka dodati pola kafene kašičice kurkume i kašičicu kokosovog ulja. Možete dodati i med, po ukusu. Ovaj napitak je bolje piti uveče.

Preporučujemo da jutro započnete toplom vodom s limunom, čaj od maline pijete u toku dana, a pred spavanje se počastite toplim zlatnim mlekom.