rum rakija alkohol piće , čaša flaša
Profimedia
rum rakija alkohol piće , čaša flaša

Profimedia

rum rakija alkohol piće , čaša flaša, Foto: Profimedia

Ukoliko se dvoumite oko ovog napitka, dobro je da znate koje su zdravstvene prednosti njegove konzumacije.

Zlatno mleko je naročito dobro za kičmu, zglobove i kosti, zglobove u telu, a ispira i naslage soli. Povoljno deluje na debelo crevo, pospešuje probavu i dobro je u prevencije raka debelog creva. Blagotvorno je i za jetru jer uklanja toksine iz organizma. Takođe je dokazano da pomaže u jačanju imuniteta s obzirom da ima jaka antioksidativna svojstva.

Njegova priprema je veoma laka, a za ovaj napitak biće vam potrebna kurkuma, mleko, biber i malo ulja ukoliko je to po vašem ukusu, da bi tekstura bila bogatija.

Pasta od kurkume

Pre svega treba pripremiti pastu, i to tako što ćete u 100 do 150ml vode dodati 40 grama kurkume u prahu i malo bibera. Promešajte i ostaviti da proključa, a potom pustiti da ključa oko osam minuta, dok se smesa ne zgusne, stalno je mešajući. Znaćete da je gotovo kada smesa počne da liči na jogurt. Ako vam je previše gusta, slobodno dodajte malo vode.

začin kurkuma

Profimedia

začin kurkuma, Foto: Profimedia

 

Pastu možete napraviti i u većim količinama i ostaviti je u frižideru jer svoja svojstva ne gubi oko 40 dana.

Priprema mleka

Za ovaj korak potrebno je 250ml mleka, 40ml nerafinisanog bademovog ulja i malo meda (nije obavezno, dodaje se radi ukusa). Mleko se prokuva i dodaje se bademovo ulje. Korak sa uljem može i da se preskoči. Onda se to skloni sa vatre i sipa u šolju. U to se doda kašičicu paste od kurkume i zasladi medom po ukusu.

Zlatno mleko se pije na prazan stomak, čim se probudite a preporučuje se terapija u trajanju od 40 dana. Procedura se ponavlja dva puta godišnje.