Nervoza grickanje noktiju
Profimedia
Nervoza grickanje noktiju

Profimedia

Foto: Profimedia

Prilikom grickanja nokta i kožice oko njega nastaju otvorene rane koje mogu izazvati strašne infekcije, pa čak i smrt.

Otac dvoje dece je srećan što je živ nakon što je dobio sepsu, a sve to nakon što je odgrizao komadić kožice uz nokat prsta.

Luk Henman (28) počeo je loše da se oseća ubrzo nakon što je odgrizao kožu na strani nokta. Kroz nedelju dana pojavili su mu se simptomi slični gripu dok mu se krvotokom širila sepsa, piše "New York Post".

Henman iz mesta nadomak Londona, prevezen je u bolnicu gde je proveo četiri dana na 24-satnom nadzoru, nakon čega je su mu lekari rekli da je "srećan što je živ".

Luk se uspešno oporavlja od sepse, a sad želi da poveća svest o sepsi i njenim simptomima za koje smatra da nisu dovoljno jasni u javnosti te da se mnogim ljudima može dogoditi to što i njemu, samo s puno nesrećnijim završetkom.

- Oduvek grizem nokte. Uglavnom zbog nervoze - izjavio je.

- I tako sam jednog dana odgrizao komadić kožice uz nokat. Malo me je zabolelo, ali nisam previše o tome razmišljao. Ubrzo sam počeo da osećam simptome slične gripu, ali i dalje sam radio. Iako mi je svaki dan bilo sve gore - znojio sam se, imao groznicu, a na kraju sam dobio temperaturu, nameravao sam da preležim vikend misleći da će mi onda biti bolje - ispričao je Henman.

- Onda mi je počeo bubriti prst i osećao sam tupo lupkanje u njemu koje me je sve više bolelo. Čudno sam se osećao i nisam mogao da se fokusiram na to što radim.

Luk, koji ima dva sina, od šest i pet godina, u petak je otišao s posla obećavajući sam sebi kako će vikend provesti odmarajući.

- Mislio sam da to mogu da prespavam. Otišao sam u krevet u petak uveče i probudio se idući dan u dva popodne. Tad je već stigla moja mama koja je pomislila da nešto nije u redu, budući da sam u to vreme već odavno trebalo da budem na nogama - priseća se.

Henmanova mama je brzo nazvala hitnu pomoć i objasnila operateru Lukove simptome. Iz bolnice su joj rekli da Luk treba što pre da dođe na hitan prijem. Odmah nakon razgovora odvežen je u bolnicu i Luk se odjednom našao na nosilima sa infuzijom u ruci.

- Sve se dogodilo strašno brzo. Bilo je ludo. Nikad pre nisam bio u bolnici - izjavio je.

Henman je po celom telu imao crvene linije i temperaturu, što su česti znakovi infekcije.

I to ne bilo koje infekcije, nego sepse, koja se pojavljuje kao rezultat infekcije u organizmu. Kad se infekcija naglo pojača, pojačava se i rad imuniteta koji počinje da napada sam sebe, uzrokujući prestanak funkcionisanja zdravog tkiva i organa.

Nakon što je dobio sepsu u julu 2017. godine, Henman je proveo četiri dana u bolnici gde je primao jake antibiotike.

- Jako sam se uplašio. Bio sam 0-24 pod kontrolom medicinskog osoblja sa dve različite infuzije priključene na ruke. Rekli su mi da sam srećan što sam živ i da sam bio jako blizu septičkog šoka. Doktori i sestre su bili fantastični. U početku mi nisu rekli koliko je stanje ozbiljno, pretpostavljam zato da se ne brinem - objašnjava Henman.

- Pre ovog što mi se je dogodilo o sepsi nisam znao skoro ništa. Mislio sam da sam pokupio neki virus i da sam zato dobio toliko visoku temperaturu. Inače izbegavam da idem na bolovanje, samo sam hteo da odradim svoje smene i odem kući za vikend. Pretpostavljam da bi to učinilo mnogo ljudi. Simptomi sepse, isto i kao sepsa, su mi bili potpuna nepoznanica. Mislim da je jako bitno da se ljudi informišu o ovoj opasnoj infekciji i njenim simptomima - ističe Luk.

Simptomi sepse uključuju osećaj letargije, visoku temperaturu i brzo disanje. Ostali simptomi uključuju vrtoglavicu, proliv i smežuranu, crvenu ili bledu kožu.

Firma u kojoj Henman radi je odlučila da podrži kampanju u kojoj se javnost edukuje o sepsi i njenim simptomima.

- Jako je bitno da u javnosti proširimo informacije o sepsi budući da ta infekcija ubija mnogo ljudi širom sveta. Luk je samo jedan primer. On ništa nije znao o simptomima sepse, ali srećom je na vreme došao u bolnicu - izjavio je Šemir Pejtel, osnivač fabrike u kojoj Henman radi.

Komentari (1)

Profi Gricko

03.05.2018 21:43

Kad god to radim i malo preteram odnosno krene malo krvi. Isperem i stavim preventivno malo Hloramfenikol masti za oci.Koja je antibiotska.Ali ipak je najbolje odviknuti se od toga.