Krompir, povrće, ručak
Shutterstock
Krompir, povrće, ručak

Shutterstock

Krompir, Foto: Shutterstock

Andrev Flinders Tejlor je pre godinu dana rekao da će preći na ishranu koja će podrazumevati svakodnevno unošenje samo krompira. Niko ga nije podržao u tome, čak su svi pokušali da ga odvarate od te ideje.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Ipak, on je sproveo plan, pa je za godinu dana, dok je jeo samo krompir, smršao 50 kilograma.

Naime, većina lekara, nutricionista i stručnjaka ne preporučuju ovakav plan ishrane jer smatraju da bi svakodnevna ishrana trebalo da bude uravnotežena i raznovrsna. Neophodno je unošenje proteina, ugljenih hidrata, povrća, voća, mlečnih proizvoda i masnoće.

Kako je dijeta uspela?

Bitno je da se naglasi da je Tejlor izučavao mnogo o tome, čak se i posavetovao na kraju sa lekarom.

- Dobijam preko 600 odsto svojih dnevnih potreba za gvožđem i preko 400 odsto preporučenih doza vitamina C, zajedno sa vlakanima, svega onog za što su mi govorili da će mi nedostajati - kaže Tejlor.

Napravite ukusan krompir

printscreen Printscreen Youtube

Foto: printscreen Printscreen Youtube

Jedino je brinuo zbog kalcijuma, kojeg nema mnogo u krompirima. Da bi povećao njegovo unošenje on je pravio krompir pire sa sojinim mlekom dodatno obogaćenim tim mineralom.

Krompiri sadrže sve esencijanle aminokiseline koje su neophodne za izgradnju proteina i borbu sa bolestima, ipak konzumiranje samo belih krompira ipak će uzrokovati manjak vitamina. Zbog toga je Tejlor jeo i batat krompir, koji mu je bio jedan od pet obroka na dan, a bogati su vitaminima A, E i C.

U prvih mesec dana ovakve ishrane nije vežbao, ali je kasnije počeo da vozi bicikl sat ipo na dan. Iako je konstantno jeo samo krompir, kaže da ga i dalje obožava.

- Moje zdravlje se samo poboljšava. Imao sam visok holesterol, ali sada je on nizak, pao mi je i krvni pritisak. Svaki put kada vadim krv, nalazi su sve bolji - kaže zadovoljni Tejlor za news.com.au

Stručnjaci su rekli da njegov plan ishrane nije opasan, ali nije ni najzdraviji način ishrane.