Ženska usta
Profimedia
Ženska usta

Profimedia

Usta, Foto: Profimedia

To je nešto o čemu ćuti, a svi proživljavaju.

Milioni se bude sa neprijatnim zadahom iz usta, ali kod nekih je to izraženije nego kod drugih. Loša higijena je svakako jedan od krivaca, a ono što ne znate jeste da hrkanje i žvakanje žvaka pre spavanja čine vaš zadah gotovo nepodnošljivim.

Nažalost ne postoji dokazana metoda za prevenciju jutarnjeg zadaha, ali stručnjaci znaju neke trikove.

Evo kako dolazi do lošeg zadaha:

Usta su vam suva

Tokom sna usta su vam poput pustinje, a to doprinosi lošem zadahu ujutro. Hrkanje i spavanje otvorenih usta dodatno pogoršava problem. Nedostatak vlage dopušta lošim bakterijama da se množe u predelima gde uglavnom ili nimalo nema kiseonika.

Imate hranu između zuba

Ako uveče niste dobro oprali zub, postoji mogućnost da su se negde zavukli ostaci hrane, koja se u toku noći raspada u vašim ustima.

Žvakali ste žvaku pre spavanja

Možda izgledaju kao osveživaći daha, ali one mogu da naprave totalno suprotan efekat jer sadrže aspartam, zaslađivač kojime se hrane loše bakterije. To ima identičan učinak kao i hrana koja vam se raspada u ustima.

Prevencija - šta učiniti?

Ujutro žvaćite peršun - bogat je hlorofilom, koji deluje antibakterijski, a naučnici su još 1942. otkrili da on ubija bakterije odgovorne za loš zadah.

Jedite bar jedan celer ili jabuku dnevno - imaju visok procenat vode i mogu podstaći proizvodnju koja vlaži usnu duplju. Voda i jogurt su, takođe, dobar izbor. Ostale namirnice dobre namirnice su trešnje, kupus i krastavac. Nasuprot njih, kafa, gazirana pića, slana hrana i kokice isušuju usta, pa ih izbegavajte.

Žvaka samo ujutro – ovo je najbrži način da zamaskirate zadah ujutro, ali, kako smo već rekli, uveče ima kontra efekat. 

Zube perite sodom bikarbonom – ona ubija više bakterija nego pasta za zube. Dobra je alternativa i peroksid. Njihova kombinacija je najbolji saveznik protiv jutarnjeg zadaha.