NAPITAK BEZ KOGA NE MOŽEMO Evo koliko kafe dnevno treba da pijemo

Novo istraživanje potvrdilo je da je kafa dobar napitak za zdravlje, ali neke od drugih navika povezanih sa ritualom ispijanja kafe nisu.

Kafa
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Možda se najbolja demonstracija uticaja kafe širom sveta dogodila nadavno u Pekingu, prestonici zemlje čaja - Kine, u kojem je američki lanac kafeterija Starbaks otvorio svoju najveću prodavnicu, koja se prostire na 2.700 kvadratnih metara i zapošljava više od 400 ljudi. 

Popularnost prodavnice nije samo povezana sa zdravstvenim dobrobitima kafe, ali nova studija svakako kaže da su one nesporne, prenosi Glas Amerike.

"Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno", kaže Robin Puli sa Univerziteta Sautempton.

Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživači sa univerziteta Sautempton ustanovili su da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera. Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Naučnici, međutim, ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju.

"Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskviti, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe, tri, četiri šolje dnevno, da uživaju ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari", navode autori studije.

Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

 • Korisnik: tv gledalac
  21/12/2017 - 15:48
  ali kafa stvara zel. kiselinu i ne treba je piti na prazan zeludac. Pre neki dan rece jedan doktro da ni cigare nisu potpuno nezdrave, nego da su cigarete koje se "filuju" hemikalijam stetne.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi