zadah usta
Profimedia
usta, Foto: Profimedia

Neke ćelije se prenesu tokom oralnog seksa i uzrokuju pojavu bradavica, a neke doktori povezuju sa oralnim kancerom. Oralni HPV se najčešće prenosi oralnim seksom i kontaktom ustima sa zaraženom osobom. U kontaktu ustima HPV se prenosi pljuvačkom preko otvorenih rana ili pora.

Majke mogu da prenesu HPV na decu, a može da se prenese i preko zaraženog medicinskog instrumenta. Imuni sistem ga obično uništava, ali se imuni sistem najčešće bori sa virusom između 1 i 2 godine. Izlažete se riziku ukoliko ne koristite zaštitu tokom seksa, duboko se ljubite, imate nekoliko seksualnih partnera, pušite cigarete, mladi ste stupili u seksualne kontakte, pijete alkohol i delite pića.

Mnogi ljudi prođu bez simptoma, a kod nekih se javljaju različiti simptomi. HPV može da prouzrokuje izrasline koje su male i čvrste, bele, roze ili boje mesa, malo podignute ili ravne, bezbolne, polako rastu, nežne su na dodir, javlaju se bilo gde u ustima,a li najčešće na jeziku, nepcuili vrhu usana.

HPV virus koji najčešće dovodi do pojave oralnog raka je HPV 16. Kod oralnog raka simptomi su ozbiljniji i uključuju bolnu izraslinu koja ne prolazi u roku od 3 meseca, otežano gutanje, promenu boje tkiva u ustima, otečene i bolne izrasline, kvržica u ustima, bol kod žvakanja, hronični kašalj, svrab i balavljenje.Ukoliko primetite neki od simptoma odmah se obratite lekaru koji će u slučaju da je u pitanju HPV virus odmah da vam da adekvatnu terapiju. Nemojte da se lečite sami. Kada jednom dobiju dijagnozu da imaju HPV, neophodno je analize ponoviti za 8 do 12 meseci, sve dok se infekciaj ne povuče iz DNK u potpunosti.

Jedna od najboljih prevencija je vakcinacija. Pored toga savetuje se i upotreba kondoma kod oralnog seksa, izbegavanje česte promene partnera, izbegavajte oralni seks i duboko ljubljenje kada imate neku ranicu u ustima, redovno idite na pregled, izbegavajte oralni seks sa novim partnerom, idite redovno kod zubara i samopregledajte jezik jednom mesečno.

Komentari (1)

XXL

24.07.2018 15:58

O Isuse-Bože i Marijo deviška od oralnog sexa mož' jezik da otpadne...