Šta je to tako moćno u LCHF dijeti?
shutterstock
Šta je to tako moćno u LCHF dijeti?

shutterstock

Šta je to tako moćno u LCHF dijeti?, Foto: shutterstock

Ovaj način ishrane, kao što i sam naziv kaže (low carb, hight fat) propagira smanjeni unos ugljenih hidrata, a akcenat je na masti i proteinima. Mnogi ga poznaju i kao „švedsku dijetu“ jer ga taj narod posebno favorizuje, a čak trećina Šveđana poštuje LCHF pravila.
Osim toga što na prilično lak način možete da doterate liniju, takođe činite i veliku uslugu svom organizmu, pogotovo ako ste dijabetičar, jer upravo LCHF sjajno reguliše nivo insulina i šećera u krvi.

Iako ne morate da se opterećujete određenom satnicom obroka i brojanjem kalorija, vrlo je važno da strogo poštujete pravila i zaista nikada ne konzumirate nedozvoljne namirnice.

Koje namirnice LCHF dozvoljava?

- Sve vrste mesa - svinjsko, pileće, juneće, ćureće, divljač
- Sve vrste ribe i rakova
- Jaja na sve načine
- Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, prokelj, špargla, tikvice, masline, patlidžan, spanać, pečurke, zelena salata, avokado, luk, paprike, paradajz...
- Mlečni proizvodi sa visokim procentom masnoće - jogurt, maslac, pavlaka, kajmak, grčki jogurt, razne vrste sireva...
- Orašasti plodovi: suncokretove semenke, orasi, bundevine semenke, bademi, lešnici, indijski orasi, brazilski orasi...

Takođe, ponekad možete da se počastite crnom čokoladom, kokosovim mlekom ili ponekom čašom alkohola, ali nikako pivom.

Šta LCHF zabranjuje?

Sve vrste prerađenog šećera, med, veštačke zaslađivače, margarin, rafinisana ulja, skrobne namirnice kao što su krompir i pirinač, testa i sve vrste žitarica.
Poželjno je da obroci budu obilniji i masniji. U pripremi jela slobodno koristite kokosvo i maslinovo ulje, ali i puter i mast.
Prema rečima poznatog srpskog nutricioniste Branke Mirković, ovaj način ishrane upravo je namenjen severnijim narodima jer je idealan za hladnije klimatske uslove.
- LCHF dijeta mladim i zdravim osobama, koje su fizički izrazito aktivne, ovakav način ishrane veoma odgovara. Ishrana je jednostavna, a jela mogu da konzumiraju u restoranima ili da ih brzo i lako pripreme kod kuće - objasnila je naša sagovornica.

Jogurt

shutterstock

Jogurt, Foto: shutterstock

 

Mlečni proizvodi

U ovoj dijeti dozvoljeni su fermentisani proizvodi iz domaće kuhinje, dakle domaći kefir, jogurt ili kiselo mleko. Čak i majonez ili umaci koje ste sami napravili dolaze u obzir. Važno je samo da nema veštačkih zaslađivača, aditiva ili šećera.

 

Niste gladni

Po meni najveća prednost LCHF ishrane je ta što nikada niste gladni, ne morate da poštujete satnicu obroka, već možete da jedete kad god osetite potrebu. Naravno, neophodno je da se pridržavate određenih pravila, što znači da ni u kom slučaju ne smete da konzumirate šećer, sokove, gazirana pića, testa, kolače, musli, kao i veštačke zaslađivače, žitarice i skrob, margarin, rafinisana ulja i alkohol - naglašava Kristina.

 

Poslatice, može, ali umereno

Poslastice možete da jedete, ali samo ako su napravljene od ovih sastojaka:

Jaja, maslac, kokosovo ulje

Mleveni orašasti plodovi i semenke

Kokosovo brašno, kokosovo mleko

Kakao prah, tamna čokolada sa najmanje 70 odsto kakaoa

Prirodni mlečni proizvodi

Šumsko voće, limun

Začini: pravi cimet, đumbir, prava vanila (ne vanil šećere), rum, stevija za zaslađivanje.