Vagina
Profimedia.rs
Vagina

Profimedia.rs

Vagina, Foto: Profimedia.rs

Javlja se u nekoliko različitih oblika - kao probadanje, sevanje i kao izuzetno jak konstantan bol, ali kako god da je, ovaj simptom ne bi trebalo da ignorišete!

Postoji šest razloga zbog kojih može da se javi bol u predelu vagine:

 1. Gljivične infekcije

Najčešći simptom gljivične infekcije zapravo je svrab ili osećaj pečenja, ali može se javiti i kao veoma jak bol. Razlog tome jeste to što gljivice mogu da pogode i unutrašnji deo vagine.

 2. Seksualno prenosive infekcije

 Herpes, hlamidija, gonoreja - bilo koja vrsta seksualno prenosive infekcije može da izazove bol u vagini. Ipak, najčešći je kod herpesa, koji pogađa čak jednu od 6 žena!

 40% žena ne menja gaćice svaki dan: Igrate se za 5 strašnih posledica!

3. Suvoća vagine

 Stanje koje se javlja usled nedostatka estrogena i ne javlja se samo kod žena u menopauzi ili postmenopauzi.

 "Estrogen je hormon koji poboljšava protok krvi do vagine, elastičnost vaginalnih zidova i lubrikaciju vagine. Kada nema dovoljno estrogena u telu, to može da bude veoma bolno", kaže dr Gokan Anil sa klinike Mejo zaWoman's Health.

 4. Kriv je partner

Svaka žena misli da je problem u njoj, ali krivac može da bude i vaš partner, odnosno njegov polni organ. Ako imate bolne odnose, pokušajte da promenite poze, a naročito da izbegnete one koje omogućavaju duboku penetraciju.

 5. Vulvodinija

 U pitanju je hronični vaginalni bol kojem ne može ili se jako retko utvrđuje uzrok. Statistika kaže da 9 odsto žena živi sa konstantnim bolom u vagini celog života. Vulvodinija spada u stanja koja nisu dovoljno istražena i jasna, ali lekari veruju da bol dolazi od oslabljenih nervnih vlakana u nekom delu vagine ili vulve.

6. Endometrioza ili zapaljenska bolest male karlice

 Još jedno zbunjujuće ginekološko stanje koje se veoma teško dijagnostifikuje. Endometrioza nastaje kada najdublji sloj tkiva u materici počne da raste izvan nje - unutar karlične regije, abdomena, čak i pluća. Reč je o izuzetno bolnom stanju.

 "Zapravo se stvara hronično zapaljenje koje oštećuje okolna tkiva i tako izaziva bol", objašnjava Anil.

 Zapaljenska bolest male karlice je infekcija materice, jajovoda ili jajnika, koja izaziva bol u vagini.

 "Kod ovog stanja može da dođe do oštećenja reproduktivnih organa ili njihovog pripajanja, što uzrokuje hroničnu nelagodu ili bol u predelu vagine", ističe Anil.

 Za sve navedene uzroke bola u vagini postoji terapija, pa je neophodno da se što pre javite lekaru ako osećate bol u ovom predelu kako bi utvrdio tačan uzrok i prepisao lečenje.

Komentari (1)

Klizaljko

27.07.2018 07:22

Ja iskremo da kažem nisam nikad osetio bol u vagini a zašto to bi stručnjaci teebali da preispitaju