žena dosada vožnja vozi auto gricka nokte grickanje noktiju
Profimedia
žena dosada vožnja vozi auto gricka nokte grickanje noktiju

Profimedia

Grickanje noktiju je opasno, Foto: Profimedia

Kortni Vitorn nokte je počela da grize još početkom srednje škole, a 2014. je uspela da odgrize ceo nokat na palcu - sve sezaršilo tragično!

Pročitajte još:

Studentkinji iz Brizbejna lekari su morali da amputiraju palac nakon što je razvila retku vrstu raka kože zbog dugotrajnog grickanja noktiju.

Kortni Vitorn nokte je počela da grize još početkom srednje škole, a 2014. je uspela da odgrize ceo nokat na palcu. Iako se isprepadala kad joj je nokat počeo poprimati crnu boju, još četiri godine je sve skrivala od porodice i prijatelja jer ju je bilo sram, piše Daily Mail.

Kad je napokon posetila lekara dijagnostikovana joj je retka vrsta raka kože do koje je navodno došlo zbog grizenja noktiju. Iako se od prošlog juna podvrgnula nekoliko operacija kako bi joj uklonili tumor i sačuvali palac, prošle nedelje je morala na amputaciju.

 

Nakon što joj je lekar rekao da je rak uzrokovalo grizenje noktiju, Kortni je doživela neprijatan šok.

- Kad mi je rekao da je grizenje noktiju izazvalo rak bila sam slomljena. Stalno mi je bilo u glavi da sam to samoj sebi učinila. Suludo je kad pomisliš što mi se dogodilo kad toliko ljudi grize nokte - rekla je ona.

Pročitajte još:

Zbog srama je svoju naviku dugo skrivala, a palac nije htela da pokaže ni roditeljima sve dok nije pocrneo.

- Odgrizla sam ceo nokat i bila sam jako samosvesna oko toga kako to izgleda. U društvu sam stalno stiskala šake jer nisam htela da ga iko vidi, čak ni moji roditelji. Pokazala sam im ga tek kad mi je koža pocrnela jer sam se jako uplašila - kaže Kortni.

Nakon što su joj nokat pregledali plastični hirurzi, primetili su nešto neobično pa su je poslali na biopsiju. Ispostavilo se da je dobila maligni melanom. Bila je na tri operacije u nadi da će sačuvati palac, ali kad se rak počeo širiti, preostala je jedino amputacija.

- Nije me bilo strah amputacije, ali bojala sam se igala - priznala je ona.

Iako joj je sad palac amputiran, Kortni još ne zna je li se rešila opake bolesti. Moraće da sačeka rezultate najnovije biopsije, a sledećih pet godina će redovito morati da ide na preglede i testiranja.

Njen joj je lekar rekao da je uzrok svemu grizenje noktiju, ali neki se medicinski stručnjaci ne slažu s njim.

- Fizička trauma se povezuje s razvojem nekih vrsta raka, ali nije baš verovatno da bi samo grizenje noktiju dovelo do toga da dobije rak - rekla je doktorica dermatološkinja Nis Šet.