Uvo, sluh
Profimedia
Uvo, sluh

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Upala uva se leči antibioticima, neophodna je upotreba kapi za nos, ali se bolovi i brojne neprijatnosti mogu vrlo uspešno umanjiti primenom tradicionalnih narodnih lekova.

Prirodne ruske lekove uvek možete koristiti uz terapiju koju je prepisao lekar. Kod upale uva važno je obratiti se specijalisti, jer mogu da se jave mnogobrojne komplikacije i ostave neželjene posledice. Upotreba antibiotika je obično neophodna, a u sinergiji sa ruskim narodnim receptima, oni daju još bolje rezultate.

Bol u uvetu značajno olakšava topli čaj od lovorovog lista. Za pripremu su potrebne dve pune supene kašike usitnjenog suvog lovorovog lista koje bi trebalo preliti sa dva decilitra kipuće vode. Ostaviti 2-3 sata da odstoji i procediti. Dobijeni napitak koristiti dok je još topao i njime ispirati uvo koje je pod upalom.

Odlične rezultate daju biljke poput aloje i kalanhoje. Možete uzeti po jedan list od svake biljke, isitniti i dobijenu kašicu zamotati u gazu i pred spavanje u vidu tampona staviti što dublje u bolno uvo. Ujutru izvaditi, a proces ponavljati do izlečenja.

Protiv bola u ušima se savetuje tinkura napravljena od listova božura. Takođe, odlične rezultate daje i sok od rena. Koren rena izrendati, kašastu masu staviti u gazu i iscediti sok. Po dve kapi soka sipajte u bolno uvo.

U uvo pod upalom možete staviti poparene listove biljke kičice prethodno umotane u gazu (kako bi se formirao mali tampon koji se potom lako može izvaditi).

Bolno uvo može se ispirati toplim mlekom u koje je prethodno dodato nekoliko kapi ulja od konoplje.

U uši u slučaju upale možete sipati i sok isceđen iz usitnjenih listova sremuša. Bol i neprijatnost u uvu ćete odagnati uz pomoć nekoliko kapi toplog maslinovog ulja.

Napravite tinkturu od kleke tako što ćete 100 grama bobica potopiti u dva decilitra rakije/apotekarskog alkohola ili votke. Ostavite da odstoji deset dana. Komadić vate natopljen ovom tinkturom postavite u ušni kanal i držite 15 minuta. Postupak ponovite tri puta dnevno.

Glavicu očišćenog luka izrendajte, pa iz dobijene mase iscedite sok kroz gazu. Po tri kapi dobijenog soka u nerazblaženom vidu sipajte u uvo i držite 10 do 15 minuta, posle čega u uvo stavite komadić vate kako bi se grejao ušni kanal. Pre sipanja soka, uši bi trebalo dobro isprati toplom vodom. Ako se ova procedura ponavlja, pozitivne rezultate možete očekivati već za nekoliko dana.

Šaku brezinih resa prelijte čašom votke ili apotekarskog alkohola, ostavite da odstoji desetak dana. Procedite. Komadić vate natopite ovom tinkturom, pa iscedite toliko da ne kaplje iz tampona, stavite u uvo pred spavanje. Stavite kapu ili obmotajte šal. Ujutru izvadite vatu.

Što mesnatiji list muškatle isitnite i stavite u gazu, formirajte mali tampon i stavite u ušni kanal. Menjajte listić 3 do 4 puta dnevno.

Izuzetne rezultate u lečenju upale uva pokazuju pčelinji proizvodi, najpre tinktura propolisa. Na vatu nakapajte tinkturu i stavite u uvo. Ponovite nekoliko puta dnevno.