Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis
Shutterstock
Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Neki od ovih prirodnih lekova nisu baš najukusniji, ali su svakako delotvorni i mogu da vam pomognu da se što pre vratite u top formu. Sezona prehlada i virusnih infekcija je pred nama, pa dobro zapamtite recepte za lekove koje vam danas predstavljamo, a koje lako možete da napravite i sami. Ako ove lekove počnete da koristite već pri prvim znacima bolesti, uveliko ćete ublažiti simptome i brže se oporaviti.

PROČITAJTE JOŠ:

Para - Limun i vitamin C:

Sa prvim simptomima prehlade povećajte unos vitamina C na jedan gram tri puta dnevno. Parite se nad toplom vodom u koju ste stavili limunov sok koji deluje kao prirodni antibiotik. Inhalirati se možete i esencijalnim uljima eukaliptusa, majčine dušice, bora, limuna i lavande. Stavite po kap od svakoga ulja u činiju vrele vode i na taj način pročistite organizam. Pariti s emožete i čajem od kamilice, nane ili bosiljka, koji, takođe, pomažu disajnim organima.

Lukom protiv prehlade:

Ovaj prirodni antibiotik od belog luka uspešno eliminiše gotovo sve vrste prehlada. Međutim, imajte u vidu da beli luk kuvanjem gubi svoju lekovitost, pa je najbolje jesti ga sirovog za vreme prehlade. Najbolje je da 1-2 režnja sitno seckanog belog luka stavite u trećinu čaše vode i popijete odjednom.

Takođe, od žutog luka možete napraviti i sirup protiv kašlja. Stavite šest iseckanih glavica žutog luka u posudu i dodajte pola šoljice meda. Kuvajte polako na laganoj vatri dva sata, a zatim procedite. Uzimajte u redovnim intervalima, po mogućnosti toplo.

Propolis i med protiv kašlja:

Propolis sadrži bogatu mešavinu vitamina B i minerala zbog čega je odličan lek protiv kašlja. Kašičica meda pre spavanja, takođe, može da umiri kašalj. U med možete dodati i izdrobljeni beli luk.

Limun i med za upaljeno grlo:

Topla mešavina od limuna i meda delotvoran su lek protiv bolnog i crvenog grla. Grlo možete ispirati i prokuvanom slanom vodom, kojom bi trebalo više puta tokom dana da ispirate grlo.

Ruski napitak od rena:

Uz ovaj napitak grlo će biti manje crveno i bolno. U čašu tople vode dodajte jednu kašiku rendanog svežeg rena, jednu kašičicu meda i jednu kašičicu mljevenih karanfilića. Sve dobro promešajte i pijuckajte ga tokom dana, a povremeno promiješajte kako se ren ne bi slegnuo na dnu.

Tople začinjene kupke:

U početnoj fazi prehladu možete otkloniti znojenjem, jer povišena telesna temperatura ubija klice. U kupku dodajte lekovite biljke koje griju i mešavinu jakih začina koji će poboljšati cirkulaciju. U toplu vodu stavite u jednakim razmjerama đumbir, papriku i klinčić u prahu s kašičicom meda. Takođe, možete i da potopite stopala u kupku od senfa. U lavor tople vode stavite malo senfa u prahu, dodajte sodu bikarbonu i potapajte noge.

Jabukovo sirće protiv glavobolje:

Jabukovo sirće bi trebalo da počnete da pijete čim primetite prve simptome prehlade. Dodavanjem samo jedne kašičice jabukovog sirćeta u čašu vode očistićete organizam i ublažiti upalu grla i glavobolju.

Ispiranje sinusa slanom vodom:

Začepljen nos je veoma neprijatna pojava tokom prehlade i gripa, a sinuse možete ispirati slanim kapima koje lako možete napraviti sami. U 200 ml tople vode dodajte jednu četvrtinu kafene kašičice soli i istu količinu sode bikarbone. Na ovaj način otklonićete oticanje i otežano disanje, a za vreme prehlade ovaj postupak poželjno je da ponavljate i do četiri puta dnevno.

Bolest, virus, prehlada, temperatura

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Žalfija za ispiranje grla:

Čak i mnogi ljekari preporučuju čaj od žalfije u borbi protiv upaljenog ždrela. U šolju ključale vode stavite jednu do dve kašičice osušenih listića žalfije. Ostavite da odstoji oko desetak minuta, a potom dobijenim čajem ispirajte grlo nekoliko puta dnevno. Ovakav način liječenja ne preporučuje se deci mlađoj od dve godine.

Čaj od slatkog korena ili sladića:

Ovaj čaj smiruje nadraženo grlo i suzbija kašalj, a sadrži i aktivnu materiju glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera i koji ima brojne ljekovite efekte. Međutim, povedite računa da ga konzumirate u umerenim količinama jer može da povisi krvni pritisak. Za pripremu čaja prelije pola kašičice suvog korena sladića sa 1,5 dl ključale vode. Ostavite poklopljeno 5 minuta da odstoji i zatim procedite i pijte. Pijte maksimalno tri šoljice na dan do mesec dana.

Limun, med i đumbir:

Ove tri namirnice su izuzetno lekovite, a njihovom kombinacijom možete uspješno otkloniti simptome prehlade i gripa. U malo veću teglicu izribajte koren đumbira koji ste prethodno očistili, dva limuna koja ste isekli na kriške, pa sve zalijte organskim medom. Ovu mešavinu najbolje bi bilo da konzumirate pred spavanje.

Med i cimet protiv prehlade:

Kada je reč o prehladi, ova kombinacija će vam pomoći da ojačate imunitet, kao i kod hroničnog kašlja i umora, a uspješno će očistiti i sinuse. U 1 dl mlake vode dodajte kašiku meda i dve kašičice cimeta u prahu. Mešajte dok se med ne otopi. Napitak pijte dva puta dnevno, najbolje tri dana zaredom. Ukoliko želite, možete pomešati samo med i cimet, bez vode.

Vino kao lek:

Ugrijte 100 ml crnog vina, dodajte u njega 1/4 kašičice mlevenog bibera i 1 kašiku meda. Promešajte i popijte toplo pred spavanje.