Jabuka Jabuke
Shutterstock
Jabuka Jabuke

Shutterstock

Jabuka, Foto: Shutterstock

Grickanje pred spavanje nije nužno loše, ako to ne uključuje neku jaku, masnu, začinjenu hranu. A šta će se desiti ako pred spavanje pojedete jabuku?

Vitamini i minerali

Jabuke su sjajan izvor vitamina C, vitamina B i kalijuma, neophodnog za dobar san. Vitamin C pomaže u smanjenju pritiska, poboljšava disanje i smanjuje šećer u krvi što vas opušta. Vitamin B6 smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, i ne samo to - ovaj vitamin je neophodan za razgradnju masti pa ćete sagorevati višak dok spavate.

Polifenoli

Polifenoli su vrsta antioksidanata a ima ih u kori jabuke. Zato je beskorisno popiti sok od jabuke ili je jesti oguljenu - samo sa korom regulisaćete insulin i omogućiti sebi miran san.

Vlakna i voda

Otprilike 85 odsto jabuke čini voda. Jabuka srednje veličine ima 15 odsto vaše dnevne potrebe za vlaknima, što znači da će vas zasititi i omogućiti vam da mirno spavate, bez krčanja stomaka. Ne samo to, nerastvorljiva vlakna iz jabuke pomoći će vam da zadržite vodu u crevima, pa neće biti noćnih šetnji do toaleta, a potrebu ćete osetiti taman kad treba - ujutro kada ustanete.

Kalorije, masti i ugljeni hidrati

Jabuke gotovo da ne sadrže masti, i imaju malo kalorija - jabuka srednje veličine ima oko 95 kalorija i oko 10 odsto vaše dnevne potrebe za ugljenim hidratima.

Sve u svemu, ako pripadate većini koju tik pred spavanje spopadne glad, jabuka je najbolji izbor koji možete da napravite, pa navalite bez griže savesti.

Komentari (3)

citalac

22.04.2018 19:57

NEDAVNO SAM CITALA DA SE JABUKE NITI BILO KOJE VOCE NE JEDE UVECE, NAJBOLJE UJUTO.

bimpo

22.04.2018 20:54

Jedite jabuku sa korom,puna je pesticida.U danasnje vreme da bi seljak ubrao jednu jabuku sa drveta mora da je sprica najmanje 20-tak puta.

Sanja

23.04.2018 08:18

Ja jedem svako vece,i nista mi se ne desava