Dinari, novac, pare
Shutterstock
Dinari, novac, pare

Shutterstock

Dinari, novac, pare, Foto: Shutterstock

Britanski naučnici došli su do neprijatnih rezultata nakon što su proučavali bakterijski sastav novčanica i kovanica. Papirni novac kao sastavni deo našeg života može uzrokovati probleme sa stomakom, virusne infekcije, pa čak i sepsu u pojedinim slučajevima kao posledicu toksičnog šoka.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

 

Istraživanja su pokazala da novčanice i kovanice su prekrivene sa 19 vrsta potencijalno smrtonosnih bakterija - ističu stručnjaci, prenosi "Večernji list".

Naime, novac je prekriven brojnim bakterijama koje su dospele na papirni i metalni novac zbog neadekvatno opranih ruku nakon korišćenja wc-a.

Profesor mikrobiologije Pol Matvel i njegovi učenici su proučavali 36 slučajnih novčanica i kovanica u labaratorijskim uslovima u vremenskom razmaku od osam nedelja.

Bakterija Bakterije Virus Virusi

Shutterstock

Bakterija Bakterije Virus Virusi, Foto: Shutterstock

"Jedna od najšokantnijih stvari koje smo otkrili je da tolika količina mikroorganizama raste i opstaje na metalu, a to nije element na kojem klice inače preživljavaju. Bakterije su se prilagodile okruženju i kao rezultat metalni novac je postao podoban teren za štetne bakterije", objasnio je Pol Matvel.

Pronađena je i bakterija Staphyloccus Aureus (MRSA) koje od strane Svetske zdravstvene organizacije proglašena kao jedna od najvećih pretnji koja izaziva sindrom toksičnog šoka.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Bakterija Enterococcus faecium takođe je jedna od opasnih bakterija prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, a može uzrokovati infekciju abdomena, kože, urinarnog trakta i krvi. Osobe sa slabijim imunitetom su naročito osetljive na ovakvu vrstu infekcije.

Listeria je još jedna opasnost i ona se unosi u organizam kroz kontaminiranu hranu. Naučnici tvrde da može dovesti do trovanja i spontanog pobačaja.

Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize

Shutterstock

Krv krvna grupa transfuzija davanje krvi laboratorija analize, Foto: Shutterstock

Rezultati istraživanja prema pisanju medija bi trebalo da podstaknu javnost da se prebace na korišćenje kartica i pametnih telefona u slučaju kupovine i plaćanja.