Valjevo
Alo!/ Dejan Briza
Valjevo

Alo!/ Dejan Briza

Valjevo, Foto: Alo!/ Dejan Briza

Osim književnika Milovana Glišića, u Valjevu je rođen i srpski vojvoda Živojin Mišić. Iz Valjeva je rodom i Aleksa Nenadović, koji je stradao tokom Seče knezova, kao i prota Matija Nenadović i Ljubomir Nenadović, ali i mnogi narodni heroji iz perioda Drugog svetskog rata, te naši savremenici Jovan Maljoković, Nenad Jezdić, Miloš Teodosić i Željko Joksimović.

Čuvenu Valjevsku gimnaziju pohađao je akademik Matija Bećković i u ovom gradu započeo svoje raskošno književno stvaralaštvo.

U Leliću pokraj Valjeva rođen je i vladika Nikolaj Velimirović.

Najčuveniji glas nekadašnje Televizije Beograd Miloje Mića Orlović takođe je rođen u Valjevu.

Po čemu je Valjevo poznato?
Kroz grad, udaljen tek oko 100 kilometara od srpske prestonice, protiče reka Kolubara. U neposrednoj blizini je i reka Gradac, koja je jedna od atrakcija ovog kraja.

Izuzev sela Brankovina, u kome je rođena i sahranjena velika srpska pesnikinja Desanka Maksimović, u blizini grada se nalazi i Istraživački centar „Petnica“, kao i planine Divčibare, Povlen i Maljen.

Valjevo je domaćin mnogih kulturnih i muzičkih manifestacija. Najpoznatija među njima su i čuvene „Tešnjarske večeri“. Takođe se organizuju i Dani gljiva, odnosno Dani maline, ali i mnoge druge kulturno-zabavne aktivnosti.

Najznačajnija znamenitost grada je sasvim sigurno Tešnjar. Nešto slično beogradskoj Skadarliji, Tešnjar je deo nekadašnje valjevske čaršije. Smatra se da je nastao tokom 17. veka i do današnjih dana je ceo taj ambijent, u centralnom području grada, izuzetno dobro očuvan. Upravo je Tešnjar nešto na šta je gotovo svaki Valjevac ponosan.

PROČITAJTE JOŠ: