Trudnica, čokolada
Shutterstock
Trudnica, čokolada

Shutterstock

Trudnica, čokolada, Foto: Shutterstock

Sada kada je Vaša voljena beba stigla na svet, postoji mnogo stvari o kojima treba da razmišljate: kada bebu nahraniti, šta raditi kada plače kako bi prestala, i naravno kako smršati, odnosno kako se otarasiti viška kilograma koji su se na Vama nataložili u toku trudnoće.

U zavisnosti od toga koliko kilograma ste imali pre trudnoće i koliko ste kilograma dobili za vreme trudnoće zavisiće i koliko vremena će Vam biti potrebno da se otarasite viška kilograma. Žene koje pre drugog stanja nemaju problema sa viškom kilograma, a u toku trudnoće se ne ugoje previše, uglavnom se viška kilograma otarase vrlo brzo pazeći šta jedu i malo vežbajući. Sa druge strane, ženama koje su i pre drugog stanja imale problem sa viškom kilograma ili su se za vreme trudnoće previše ugojile, biće potrebno mnogo više vremena da smršaju.

Iako svaka mama želi što pre da postigne izgled od pre, jedna od važnih stvari koja se mora zapamtiti jeste da mora imati strpljenja. Kilograme nakon trudnoće i porođaja treba gubiti postepeno. Nije reč samo o nalaženju odgovora na pitanje kako smršati, već na pitanje kako smršati, ali ne naškoditi bebi.

Dijeta nije niti zdrav niti efikasan način za gubljenje kilograma nakon porođaja

Tačan odgovor na pitanje kako smršati posle trudnoće nije pomoću dijete. Naime, dobijanje kilograma u toku trudnoće prirodan je proces, ali je i gubljenje kilograma nakon trudnoće isto tako u neku ruku proces koji priroda kontroliše. Odlazak na stroge dijete može čak i poremetiti taj proces mršanja. Bez obzira na to koliko želite da izgubite kilograme, pokušajte da tokom dana ne unosite manje od 1800 kalorija, posebno ukoliko dojite.

Dijeta, mršavljenje, debljina, ishrana

Shutterstock, ilustracija

Dijeta, mršavljenje, debljina, ishrana, Foto: Shutterstock, ilustracija

Hrana bogata vitaminima umesto hrane bogate kalorijama, šećerima i mastima

Kako bi se razvijale, bebama su nakon porođaja neophodni različiti vitamini. Zbog toga mame moraju jesti hranu koja je bogata vitaminima. Dakle hranu koja sadrži mnogo kalorija, šećera i masti mame mogu zameniti sa hranom bogatom vitaminima.

Na primer, riba sadrži malo kalorija ali je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su novorođenčetu potrebne za razvoj mozga i nervnog sistema. Mleko i jogurt su bogati kalcijumom koji je važan za jačanje bebinih kostiju. Hrana bogata proteinima potrebna je kako bebi, tako i Vama. Zato morate jesti meso, najbolje piletinu. Voće i povrće bogati su biljnim vlaknima, stoga je i njih preporučljivo konzumirati.

Voće vitamini korpa sa voćem zdravlje

Shutterstock

Voće vitamini korpa sa voćem zdravlje, Foto: Shutterstock

Dojenje – pravi put ka gubitku viška kilograma nakon porođaja

Što duže dojiti, jedan je od dobrih odgovora na famozno pitanje kako smršati posle porođaja i trudnoće. Pojedine naučne studije pokazale su da je dojenje pravi put ka gubitku kilograma nakon porođaja. Sigurno je i da je dojenje zdravo za bebu, jačanje imuniteta i obezbeđivanje potrebnih vitamina. Sa druge strane, neka Vam dojenje ne bude izgovor kako biste jeli šta god i koliko god želite.

Dojenje bebe Majka doji bebu

Shutterstock

Dojenje bebe Majka doji bebu, Foto: Shutterstock

Pijenje dovoljne količine vode – jedan od mogućih odgovora na pitanje kako smršati

Pijenje dovoljne količine vode u toku dana sprečava dehidraciju organizma. Pored toga, voda može učinite da se osećate sitom i tako smanjiti potrebu za hranom. Dodatno, istraživanja su pokazala da voda može i da ubrza rad našeg metabolizma.

voda, piće, osveženje

shutterstock

voda, piće, osveženje, Foto: shutterstock