Tužna Nesrećna Žena Devojka
Profimedia
Tužna Nesrećna Žena Devojka

Profimedia

Zlostavljanje manipulatora, Foto: Profimedia

Pitanje koje gotovo svaka žena žrtva zlostavljanja čuje je: "Zašto i dalje ostaješ sa njim?" Drugi ljudi to ne razumiju, a ne shvataju to ni same žrtve.

Psiholog Robert Li Lifton proučavao je ciklus "ispiranja mozga" žrtava porodičnog nasilja. Taktike koje zlostavljač koristi vrlo su slične onima koje se upotrebljavaju kod ratnih zarobljenika.

To se događa u koracima i evo kako izgleda:

1. Napada njen identitet

Kada neko pokušava da kontroliše drugu osobu, tada krene sa napadom na njegov identitet. Počinje žrtvi da govori stvari tipa:

- Ti si bezvredna.

- Nisi dobra majka.

- Ružna si, niko te ne bi želeo.

Takvi napadi ponavljaju se danima, nedeljama, a ponekad i godinama. Kao rezultat toga, žrtva postaje dezorijentisana, zbunjena i počinje da sumnja u sve u što je verovala da je istina. Na kraju usvaja ta nametnuta uverenja.

2. Osećaj krivice

Krivica je učinkovita taktika u kontroli uma i uspostavlja se na različite načine. Zlostavljač kritikuje žrtvu iz bilo kog razloga, malog, velikog ili bez razloga.

- Ovo je tvoja krivica.

- Naterala si me da to učinim.

3. Izdaja samog sebe

Žrtva zlostavljanja prekida komunikaciju sa porodicom i prijateljima, a tada započinje izolacija - zlostavljač smatra da su porodica i prijatelji pretnja za njihov odnos.

4. Prelomna tačka

U ovom trenutku žrtva se više ne prepoznaje, ne zna više ko je. Možda je izgubila dodir sa stvarnošću. 

5. Olakšanje i prilika

Upravo kada žrtva sve to doslovno više ne može da podnese, zlostavljač postaje blaži i priušti joj kratke epizode ljubaznosti. Tada, usred psihološkog zlostavljanja, žrtva oseća duboku zahvalnost zbog tih mrvica koje dobija.

6. Prinudno priznanje

Žrtva je toliko zahvalna zbog malog gesta ljubaznosti između perioda zlostavljanja i manipulacije da počinje da se slaže sa kritikama. 

7. Usmeravanje krivice

Žrtva ne zna što je učinila pogrešno, samo zna da je kriva. Počinje da oseća krivicu zbog toga ko je i zbog uverenja koje je imala. To stvara prazninu i priliku da zlostavljač još više učvrsti nametnuti osećaj krivice za sve što zamisli.

8. Potpuno odbacivanje identiteta

Odbacuje stari identitet i sada joj zlostavljač nudi novi identitet - prenosi portal msmagazine.com.

Pročitajte i:

Komentari (3)

brka

05.11.2017 20:25

Glavni razlog silni j....i pre braka .Jadne one laznog morala kako covek nemoze naci postenu .....

Lana

06.11.2017 08:13

@brka - Evo recimo ja sam postena Zena a Imam muza koji me laze i vara i koji je manipulator I da li se postenje isplati kad preko godinu dana samo placem

andzy

09.11.2017 20:13

@brka - Koliko sam bila iskrena,postena ,puna ljubavi... toliko mi se isto nije isplatilo, tip me napravio ni na šta...