Seks, par, stras
Shutterstock, ilustracija
Seks, par, stras

Shutterstock, ilustracija

Seks, Foto: Shutterstock, ilustracija

Pokazalo se kako je to delimično tačno za muškarce koji su manje sigurni u svoju muškost.

PROČITAJTE JOŠ:

Studija objavljena prošle godine ispitivala je reakcije 810 heteroseksualnih muškaraca na zamišljanje orgazma. Istraživači su od uključenih tražili da zamisle seks sa ženom koju smatraju atraktivnom i da opišu kako su se osećali u različitim scenarijima te maštarije.

"Hteli smo da iskoristimo eksperimentalne metode za procenu kako osećaji muškarca o ženskom orgazmu doprinose njihovom seksualnom zadovoljstvu", objasnile su. U rezultatima koji nikoga neće šokirati, ispostavilo se da su se muškarci osećali muževnije kada su pomogli partnerkama da postignu orgazam - zbog čega je lažiranje orgazama toliko rasprostranjeno.

Autorke istraživanja tvrde da bi ti rezultati mogli značiti, barem s muškog gledišta, da je ženski orgazam manje povezan sa ženskim užitkom, a više s jačanjem muškog ega.

Valja naglasiti da je prosečna dob muškarca u studiji bila 25 godina. Za muškarce tih godina puno je verovatnije da su slobodni i više željni da pokažu svoje seksualne sposobnosti od starijih muškaraca u stalnim odnosima. Nadalje, studija je istraživala samo muške reakcije na seks sa ženom, ne i obrnuto, a nije uključila ni istospolne veze.

Znači li to da ne treba da se brinemo o ženskom orgazmu? Naravno da ne.

Orgazme bi trebalo doživljavati kad su željeni, kao predivan deo ženske seksualnosti, a ne kao nešto što muškarci daju ženama kao primer svog junaštva, zaključile su autorke studije.

Seks, par, stras, ljubav, zavođenje

Shutterstock, ilustracija

Seks, Foto: Shutterstock, ilustracija