Puževi
Marko Đoković
Puževi

Marko Đoković

Puževi, Foto: Marko Đoković

Dok sam kao dete pevušila tu pesmicu, nisam ni pomišljala da ću te male mekušce ikada pustiti da mi gamižu po licu. Iako bi me od same pomisli na to u početku prošla jeza kroz celo telo, tretman južnoameričkim puževima, koji je višestruko delotvoran zbog vitamina A, E, C, koji se nalaze u sluzi tih životinja, vrlo je prijatan i umirujuć za kožu. 

Posebna je prednost što na potpuno prirodan način zamenjuje tri do pet tretmana hijaluronom, a jedan tretman tom supstancom košta oko 3.000 dinara, kao i „botoksiranje“.

Priprema za tretman

- Umiti se

- Ukloniti šminku

- Obrijati lice

- Bez jakog parfema

- Bez nervoze

 

Kada sam zakazala tretman lica u salonu masaže, uporno sam zamišljala kako ću se ponašati u trenutku kada mi budu stavili puževe na lice. Osećaj je fenomenalan, a maserka mi je objasnila da je to zato što su i mali maseri raspoloženi da mi gamižu po licu, što se primeti po njihovom puštanju rogova. Njima je tretman zapravo vežba kojom jačaju mišiće. Međutim, ako nosite jak parfem, ili ste nervozni i negativni, životinja to oseti, skupi se i odbije da vam da svoju sluz.
Maserka Sandra mi je tokom tretmana objašnjavala dejstva sastojaka sluzi.

- Sluz puža sadrži alantoin, vitamine A, E, C, kolagen i elastin, glikolnu kiselinu, ali i antibiotsko i antibakterijsko dejstvo, zbog čega hrani i hidrira kožu, sprečava upalne procese, umanjuje bore, ožiljke i tragove opekotina. Alatonin je zadužen za ubrzano stvaranje kolagena, a samim tim i podmlađivanje kože i njeno hidriranje. Tu je i glikolna kiselina, kojom se na prirodan način uklanjaju mrtve ćelije i čiste zapušene pore. Specifična antibakterijska i antibiotska svojstva deluju na bakterije koje su čest uzrok stvaranja akni u pubertetu, a i kasnije. Vitamini obogaćuju kožu i čine je mekanom i glatkom. Vitamin A ojačava membranu kože, dok je vitamin E zadužen za sprečavanje gubitka vode iz ćelija kože. Kolagen čini kožu elestičnom i na taj način zadržava vodu i sprečava pojavu bora - objasnila je Sandra za „Alo!” i dodala da upravo zbog svih navedenih sastojaka puževa sluz može da zameni tretmane hijaluronom, botoksom i skupim kremama.

Moram istaći da je reč o posebno uzgajanim južnoameričkim puževima, koji čitav život provedu u sterilnim kutijama.

Ne radite same!

Dakle, drage dame, nikako ne pomišljajte na puževe iz bašte ili sa ulice, jer ih nikada ne možete dovoljno oprati, a i sluz je malo drugačija zbog uslova u kojima su rasli. Ona mala stvorenja iz salona nikada nisu dotakla beton, nisu sakupila prljavštinu, što se primeti po njihovom telu, koje je glatkije od tela puževa sa asfalta.

 

Tuširaju ih tri puta dnevno. Na kožu se stavljanju tek nakon čišćenja lica visokom frekvencijom i blagog umivaja životinja. Mekušci mi nisu ostavljeni na koži da gamižu sami, već ih je maser nežno pomerao po licu, jer time oni jačaju mišiće svog tela, puštaju rogove i ispuštaju sluz.

Za jedan tretman potrebna su dva puža, koji ispuste oko pet mililitara sluzi, koja ostaje na licu dok se potpuno ne osuši. Tokom sušenja sam osetila blago zatezanje. Poželjno je da se tretman obavi u jutarnjim časovima, kako bi sluz što duže stajala na licu. Tretman, koji traje 20 minuta, preporučuje se osobama svih uzrasta, i muškarcima i ženama. Puževa sluz pomaže problematičnoj tinejdžerskoj koži sa aknama, miteserima, bubuljicama, ali i zreloj koži koja je tanka, oštećena, suva ili masna. Prema savetima maserke, preporučuje se tri do pet tretmana ako na koži lica i vrata postoji problem. Za održavanje kože dovoljan je jedan tretman mesečno.

Pročitajte i: