Šminka Kozmetika
Shutterstock
Šminka Kozmetika

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Bronzerom vratite dašak leta na lice, a evo kako da odaberete pravi i kako da ga pravilno nanesete.

Kako da odaberete pravi

Osim tečnih i onih u prahu, dame najčešće koriste kamene bronzere. Naći ćete ih u braon nijansama, od svetlobež do boje čokolade, one koji vuku na roze, pink, breskvu, crvenu…

Gde ide hajlajter?

Bronzer ide tamo gde inače najviše pocrnite od sunca: na čelo, nos, jagodice i malo na bradu. Nanosi se ispod jagodične kosti, ispod rumenila, duž obe strane nosa, na dnu brade, duž vilice uz liniju kose i na spoljašnji ugao oka.

Rumenilo se stavlja na jagodičnu kost, od nje ka liniji kose, ali ne sasvim do kose, a hajlajter na one delove lica koje želite da osvetlite i istaknete.

Korektor je tu kako bi se sakrile nepravilnosti na licu. Za prikrivanje podočnjaka koristite žuti, a za bubuljice i fleke zeleni.

Svetlucavi bronzeri pružiće vam satenski odsjaj, naročito ako su sa sitnim šljokicama. Zato su odlični za večernji provod, dok je mat bronzer super za dan.

Nijansu birajte prema boji kože tako što ćete malo bronzera naneti na čisto lice i videti da li tada izgleda toplije ili veštački tamno. Ne isprobavajte nikako na rukama jer one nemaju istu boju kao lice.

Najbolje je da se odlučite za bronzer koji je za dve, najviše tri nijanse tamniji od vaše kože.

Kako da ga pravilno nanesete

Sve što vam treba od pribora jeste četka. Bronzer se najbolje nanosi srednje velikom mekanom četkom, kao onom za rumenilo, ili velikom mekanom četkom za puder od prirodnih vlakana. Važno je i da četka ima zaobljen vrh.

Na lice prvo nanesite podlogu, potom tečni puder, a ako ne želite jaku šminku, bronzer stavite direktno na hidratantnu kremu za lice. Četkicom napravite kružni pokret po površini bronzera, blago otresite da spadne višak i nanesite tamo gde vas sunce inače najpre uhvati.

Krenite od čela odmah uz kosu, spuštajte polako do slepoočnica, ukoso duž obraza, a zatim do brade. Nanesite ga i duž nosa sa obe strane i na kraju trunku na bradu i ispod obrva.

Uvek dodajte pomalo bronzera da ne preterate. Nanesite malo i duž vrata i na dekolte kako biste ublažili prelaz, pa proverite rezultat na svetlu. Znaćete da ste uspeli ako vam lice izgleda kao da ste blago preplanuli.