Pita od jabuka
Shutterstock
Pita od jabuka

Shutterstock

Pita, Foto: Shutterstock

Danas ćemo vam predstaviti recept za laganu pitu sa kremastim filom i bananama, koja će vas osvežiti i oduševiti svojim ukusom.

Sastojci:

Za koru:

- 1 šolja brašna
- ¼ šolje kikirikija
- 1 kašika šećera
- 9 kašika neslanog putera
- 1 žumance (sačuvajte belance za kasnije)
- 2 do 4 kašike hladne vode

Krem od vanile:

- 2 + ¼ šolje punomasnog mleka
- 1 mala kašika ekstrakta vanile
- ¼ male kašike cimeta
- 6 kašika šećera
- ¼ šolje kukuruznog skroba
- 5 žumanca
- 4 kašike neslanog putera

Toping:

- 3 do 4 banane, iseckane na tanke kolutiće
- 1 + ¼ šolje slatke pavlake
- 1 mala kašika cimeta

Priprema:

Napravite koru – pomešajte brašno i šećer u jednoj činiji, a nakon toga u procesoru isitnite kikiriki i dodajte ga u prvu činiju. Puter iseckajte na kocke i dodajte ga smesi sa brašnom, mešajući ga prstima. Dodajte žumance i brzo sve pomešajte kako bi se sastojci sjedinili.

Dodajte postepeno vodu i mesite testo, a onda činiju prekrijte providnom folijom i stavite je u frižider na minimum jedan sat ili preko noći.

Krem od vanile:

Sipajte mleko u dublji tiganj i sačekajte da proključa, uz povremeno mešanje. Sklonite sa ringle.

U drugoj činiji pomešajte ekstrakt vanile, cimet, šećer, kukuruzni skrob i žumance i mešajte dok ne dobijete gusti krem. U njega dodajte 6 kašika toplog mleka i dobro promešajte. Zatim celu smesu iz činije sipajte u tiganj sa mlekom i zagrejte je na srednjoj temperaturi uz mešanje dok se ne stegne. Sklonite sa ringle i sačekajte da se malo ohladi. Dok je još smesa topla, dodajte joj puter i mešajte dok se ne istopi. Krem prespite u činiju i prekrijte ga direktno folijom. Sačekajte da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga stavite u frižider.

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na ravnoj podlozi preko koje ste prethodno posuli brašno stavite testo i razvijte ga na debljinu od otprilike tri milimetra. U posudu za pečenje pite stavite testo i savijte ivice tako da budu talasastog oblika (a možete ih ostaviti da budu ravne). Sve stavite u frižider na 10 minuta.

Stavite u rernu koru i pecite je između 15 do 17 minuta, dok ivice ne počnu da dobijaju zlatnu boju. Izvadite je iz rerne i namažite dno belancetom koje ste odvojili. Pecite još 15 minuta.

Kada se kora malo ohladi, unutar nje ređajte filove: vanila krem - banane i tako do vrha. Poslednji treba da bude krem. Umutite slatku pavlaku i stavite je preko fila. Dekorišite sa malo cimeta.

Banane

Profimedia.rs

Banane, Foto: Profimedia.rs