Doručak, hrana, sir, mleko
Shutterstock
Doručak, hrana, sir, mleko

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnogo ljudi se plaši da konzumira namirnice kojima je prošao rok trajanja, ali neka hrana zaista traje mnogo duže nego što smo navedeni da verujemo.

Da li ne želite da bacate hranu zato što nemate dovoljno sredstava ili to radite iz principa, pošto ne želite da vi bacate dok velika većina stanovništva na planeti nema dovoljno hrane, vi ipak nesmotreno trošite hranu bacajući je bez razloga. Suprotno popularnom verovanju, nemaju sve namirnice određeni rok trajanja. Većina namirnica se uvek mora pažljivo pregledati i baciti nakon što je prošla njihova upotreba, a pogotovo posebnu pažnju bi trebalo obratiti na datume kada su u pitanju meso, riba i morski plodovi, ali puno drugih namirnica je sasvim dobro za jelo.

U Velikoj Britaniji, gde je ovo istraživanje rađeno, prosečna porodica mesečno baci namirnica koje su i dalje ispravne za upotrebu, a u vrednosti od 60 funti. Verovatno da i kod nas to nije manja cifra, s obzirom da cene hrane i nisu toliko različite.

Najbitnije je da se ovaj spisak mora uzeti sa rezervom. Ukoliko se pridržavamo načina čuvanja i pravilnog postupanja, namirnice mogu trajati duže. Jedini je problem što mi ne znamo kako su i gde one bile pre nego što su došle u prodavnicu, pa je to faktor rizika koji se mora uzeti u obzir. Ako namirnica koja mora da se drži na hladnom, suvom i mračnom mestu, bude izložena suncu, toploti i vlazi, pa makar to bila i voda, pitanje je da li će ona biti dobra za upotrebu i u roku trajanja.

Zato nije na odmet kupovati hranu u prodavnicama koje imaju veliki promet, pa je to i jedna od mera sigurnosti, pošto tako znamo da namirnice ne stoje dugo na rafovima.

Prodavnica povrće voće namirnice

Shutterstock

Prodavnica povrće voće namirnice, Foto: Shutterstock

Ovde otkrivamo 18 namirnica koje možete zadržati dugo nakon isteka roka od datuma na etiketi.

  • Keks - Iako su omiljene grickalice, keks može izgubiti neku svoju svežinu nakon isteka roka trajanja, ali ga slobodno možete jesti nekoliko sedmica nakon toga.

  • Suva testenina – špagete, makarone i sve tog tipa što nije sveže spremljeno, već osušeno pa spakovano. One inače imaju duži rok trajanja, a one mogu biti jestive i nakon na tri godine ako se čuva u hladnom, suvom i nepropusnom okruženju.

  • Konzervirani proizvodi - Većina konzervirane hrane ima rok trajanja od nekoliko godina, one su je. stivei dugo nakon isteka tog datuma. Sve dok su konzerve neoštećene i čuvane negde  na hladnom i mračnom mestu, mogu trajati četiri godine.

  • Hleb  - I on može da se konzumira duže od roka, samo ako nađete ispravan način čuvanja. Kod njega je i najlakše primetiti kada mu je prošao rok trajanja, pošto se ubuđa, pa nije za upotrebu. Neko tvrdi da je frižider najbolje mesto, ali samo ako je tvz. „no frost“, pošto u njemu nema vlage koja ubrzava pojavu buđi na hlebu.

  • Turšija – Naravno da turšija može da traje i do dve godine pošto je ona konzervirano povrće, a to svaka domaćica i zna, kada ostane nepojedena jedne zime, može se jesti i sledeće.

  • Jaja – Iako su poznata kao kvarljiva namirnica, ukoliko se sve vreme drže u frižideru, mogu se jesti i do tri nedelje posle isteka roka. Pokvareno jaje ima i karakterističan jak miris, pa i tako znamo da nije više za upotrebu.  

  • Čokolada – Dok god čokolada ima nepromenjen ukus, može se jesti. Nekada površina bude malo hrskava, ali je to samo od šećera koji se posle nekog vremena kristalizuje. A kada je svetlija od sveže, to znači da je pod uticajem toplote došlo do topljenja masti u njoj i ona izlazi na površinu. Ali i dalje važi pravilo – ako je ukus isti, čokolada može da se jede.

  • Tvrdi sirevi – Kačkavalj ima tvrdu koru, pa buđ ne može da prodre dublje u sir. Zato se ovakvi sirevi, npr. Čedar, mogu se jesti bez bojazni, samo odstranite dobro buđ. Ukoliko dođe do promene ukusa, mirisa i strukture, taj sir bacite odmah.

  • Smrznuto povrće – Ukoliko se nikada ne odmrzava i stoji u frizu bez vađenja, smrznuto povrće, u teoriji, može trajati večno. Naravno ako ga odmrznete, a ono je ljigavo, ima čudan miris, buđ ili je promenilo boju do neprepoznavanja, bacite tu kesu.

  • Jogurt – Ukoliko nije otvoren, ili nema neku rupicu na ambalaži, možete ga koristiti i do tri nedelje posle isteka roka. Naravno da ukoliko ima prepoznatljivi miris pokvarenog mleka, promenio je strukturu i više izgleda koa kiselo mleko - odmah ga bacite .

  • Zelena salata – Dok god izgleda sveže i zeleno, a ne buđavo, ljigavo bez zelene boje, možete je jesti, pa i ako je istekao rok upotrebe.

  • Žestoka pića – Viski, votka, džin, rakija…sve se može konzumirati jako dugo i posle isteka roka. Toliko dugo, da je mala šansa da ga do tada nećete popiti.

  • Mleko – Čudno je da se mleko našlo na ovoj listi, ali je kod njega bitnije da i dalje ima uobičajen ukus i miris, nego kada mu ističe rok. Ako ne izgleda isto, počne da se siri i zgrudvava, miriše kao kiselo mleko ili sir, nemojte ga upotrebljavati. A što se tiče roka – on ponekad i nije siguran, svakome se desilo da kupi mleko koje je pokvareno, iako rok upotrebe nije istekao.

  • Soja sos – I sami znamo koliko je slan soja sos, a baš tako velika količina soli i služi kao konzervans, pa je soja sos, ukoliko se pažljivo čuva i drži u zatvorenom pakovanju, upotrebljiv i do nekoliko godina.

  • Šećer – Sve dok se šećer čuva na hladnom mestu u pakovanju koje štiti od vlage, on će trajati na neodređeno vreme.

    Med

    Shutterstock

    Med, Foto: Shutterstock
  • Med – Suština meda i jeste zato što on prirodno ima antimikrobno dejstvo, što znači da se ne može pokvariti. Jedina promena koja može da se desi je da se med kristališe, ali to se rešava stavljanjem tegle u posudu sa vrućom vodom, i strpljivo drži do hlađenja vode. Ukoliko se sav šećer ne „otopi“, ponovite postupak dok ne nestane sav.

  • Beli pirinač – Ovo rafinisano zrno je pakovano sa konzervansima i ukoliko se drži u neotvorenom pakovanja ili vakumiranoj kesi, verovatno neće dugo propasti.

  • Sirće – Pošto ga i koristimo kao konzervans, logično je da je njegov rok trajanja neograničen. Ukoliko je boca otvorena, može malo da promeni ukus, tj. da se smanji njegov intenzitet, ali dok god vama odgovara, slobodno ga koristite. 

  • Još jednom napominjemo – budite obazrivi po pitanju ispravnosti hrane. Često nam se desi da je neka namirnica u roku trajanja, a bude pokvarena. To najviše zavisi od načina skladištenja u magacinu, kao i načina kako se postupa prema njoj u prodavnici. Birajte namirnice koje nisu izložene sunčevom zračenju, povećanoj toploti i vlazi, a kupujte na mestima gde je veliki promet i u koje imate poverenje i dobro iskustvo.