SIGURNO STE BAR JEDNOM POGREŠILI Ove greške pravite kada kuvate kafu

Ovo je najčešćih osam grešaka u pripremanju kafe zbog kojih ona nije onakva kakvu želite.

Kafa
Kafa, Foto: Shutterstock

1. Prekuvavanje kafe

Kada je ukus kafe gorak, to je znak da ste je previše kuvali. Ponekad je krivac tome džezva u kojoj pripremate ovaj napitak, pa ga jednostavno zamenite. Koliko treba spremati kafu, zavisi od njene vrste. Podela je sljedeća:

– espreso dva i po minuta
– turska kafa 45 sekundi u ključaloj vodi
– pržena kafa šest minuta 

2. Prevruća voda

Upotreba vode odgovarajuće temperature presudna je u dobijanju dobrog ukusa kafe. 100 stepeni je idealna temperatura jer se njome dobija najbolja aroma i najbolji ukus ovog napitka.

3. Ignoriše se odnos kafe i vode

Za najbolju kafu, treba koristiti dve kašike kafe i 180 mililitara vode. Naravno, ako želite jači ukus, možete dodati još kafe ili obrnuto. Samo se potrudite da ostanete što bliži idealnom odnosu.

4. Koristi se prethodno samlevena kafa

Iako vam teško pada da ujutru izdvajate vreme da meljete kafu, mnogo je bolje to raditi svakog dana pre kuvanja napitaka.

5. Bira se najjeftinija kafa

Ekonomičnost je dobra odlika, ali se često dešava da su jeftina zrna kafe istovremeno i ona najslabija, Umesto što kupujete kafu po najnižim cenama, uštedite novac tako što ćete smanjiti pijenje kafe u kafićima i restoranima.

6. Ne čuvate pravilno kafu

Ako želite da sačuvate svežu kafu, držite je u hermetički zatvorenoj ambalaži, na hladnom i tamnom mestu. Staklene i keramičke posude su najbolje za to.

7. Zamrzavanje kafe

Uprkos tome što možda mislite da se smrzavanjem kave čuva njen ukus, time se zapravo on ruši. Ako se kava ne čuva u hermetički zatvorenim posudama, ona preuzima mirise iz frižidera. Ako je baš morate čuvati u frižideru, onda provjerite da su posude sa kavom dobro zatvorene. Ne vraćajte ih u frižider kada jednom otvorite kavu.

8. Kuvate staru kafu

Za najbolji ukus kafe koristite sveža zrna kafe jer ona vremenom gube svoju svežinu. Obratite pažnju na rok upotrebe kafe i kupujte je u malim količinama.

 • Korisnik: Sjaj
  17/05/2018 - 05:51
  Kafa može da izazove rak jetre.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs