Zdravlje, doručak
Shutterstock
Zdravlje, doručak

Shutterstock

Zdravlje, doručak, Foto: Shutterstock

Ako želite da zdravo doručkujete, morate znati koje tačno namirnice sadrži zdrav doručak.

Ništa bez celovitih žitarica

Ako želite da budete zdravi i puni energije, žitarice moraju biti celovite. Jedno naučno istraživanje pokazalo je da celovite žitarice u doručku poput ovsenih pahuljica, pomažu u koncentraciji i učenju. Dakle, umesto rafinisanih žitarica od kojih se sastoje razna peciva, palačinke i ostale popularne namirnice, za doručak birajte celovite žitarice. Zdravije su, a pomažu i u vitkijem izgledu.

I proteini su dobrodošli, ali u manjim količinama

Proteini su važan deo zdravog doručka jer, među ostalog, pružaju osećaj sitosti što čoveku omogućuje da izdrži bez hrane do ručka. Dakle, malo proteina u doručku u obliku mleka, jogurta, jaja ili kikiriki maslaca nije loša ideja, ali ne treba preterivati. Ako preskačete proteine u doručku, imaćete potrebu da ih nadoknadite u sledećim obrocima, a to nije baš najpametniji izbor. Stoga neka se nađu kao deo doručka.

Zdrava ishrana hrana sokovi voće povrće

Shutterstock

Zdrava ishrana hrana sokovi voće povrće, Foto: Shutterstock

Probiotički jogurti najpametniji su izbor

Bilo bi dobro da u doručak uvrstite i probiotike. Na temelju istraživanja koje su sproveli naučnici sa univerziteta Koledža Kork, probiotički jogurti jedni su od najzdravijih prehrambenih proizvoda koje možete naći na tržištu. Poslednja istraživanja dokazuju da probiotici mogu delovati čak i kao lek, i pomoć u kontroli telesne težine. Možete ih konzumirati tako da njima prelijete integralne žitarice. Na taj način će te dobiti zdrav i ukusan doručak.

Voće je obavezno

Jako je dobro da u svoj doručak uključite i voće. Naravno, te namirnice možete uključivati i u druge obroke jer su izuzetno zdrave. Voće obiluje vitaminima i vlaknima koji pomažu da se do ručka zadrži osećaj sitosti pa nema potrebe za prejedanjem. Možete, na primer, doručkovati ovsene pahuljice, a u njih dodajte izrendanu jabuku ili bobičasto voće. Ali neka istraživanja pokazuju da je ujutru najbolje pojesti samo voće bez ikakvih dodataka jer tada naš organizam uzima ono najbolje iz voća.