Džem, šljive, džem od šljiva
Shutterstock, ilustracija
Džem, šljive, džem od šljiva

Shutterstock, ilustracija

Džem, Foto: Shutterstock, ilustracija

Pripremom u rerni nećete morati neumorno da stojite kraj šporeta i neprestano da mešate pekmez što dodatno olakšava pripremu. Od sastojaka će vam trebati samo šljive, a ako želite možete dodati cimet, karanfilić, čokoladu ili vanilu.

Priprema:

1. Operite 4 kg šljiva, izvadite im koštice i sameljite ih u mašini za meso ili izmiksajte.

2. Prebacite šljive u duboku posudu koju možete poklopiti ili prekriti folijom i pecite na 180°C.

3. Pekmez promešajte svakih pola sata. Kad se količina smanji na polovinu pekmez je gotov.

4. Ulijte ga u prethodno sterilisane staklene tegle.

Džem, šljive, džem od šljiva

Shutterstock, ilustracija

Džem, Foto: Shutterstock, ilustracija