Pšenica, mlada pšenica, badnji dan, Božić, pogača, badnjak
Shutterstock, ilustracija
Pšenica, mlada pšenica, badnji dan, Božić, pogača, badnjak

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

PROČITAJTE JOŠ:

 

U nekim krajevima u nju, kao i u česnicu na Božić, domaćice ubacuju i novčić. Evo recepta za najmekšu i najukusniju badnjačku pogaču:

Sastojci:

1 kilogram brašna
oko 500 ml mlake vode
1 kašika soli
1 kesica praška za pecivo

Ukrasi:

150 grama brašna
3 kašike soli
po potrebi mlake vode

Priprema:

Umesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna. Naravno u testo se obavezno ubaci novčić. Ostaviti ga 15 minuta i za to vreme zagrejati rernu na 250 C.
Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta. Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna, soli i vode. To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase. Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje.