Torta, čokoladna torta
Shutterstock
Torta, čokoladna torta

Shutterstock

Torta, čokoladna torta, Foto: Shutterstock

SASTOJCI:

5 jaja
11 kašika šećera
11 kašika brašna (ravnih)
4 kašike kakaa
3 kašike ulja
1 prašak za pecivo
1 l mleka
100 g čokolade
100 g margarina
300 g šlaga ili slatke pavlake

PRIPREMA:

1. Staviti rernu da se greje na 200 stepeni, a za to vreme penasto umutiti belanca sa 5 kašika šećera. Dodati žumanca i ulje, pa polako mutiti. Na kraju dodati 5 kašika brašna, 2 kašike kakaa i prašak za pecivo i sve lagano sjediniti varjačom. U pleh obložen papirom za pečenje sipati smesu i staviti da se peče. Odmah smanjiti temperaturu rerne na 180 stepeni.

2. Dok se kora peče, pomešati preostalih 6 kašika brašna, 2 kašike kakaa i 6 kašika šećera sa malo mleka, a ostatak staviti da provri. Zakuvati razmućeno brašno u mleku koje je provrilo i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre pa dodati izlomljenu čokoladu, a zatim mešati dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se potpuno ohladi.