Slavski kolač krsna slava
Profimedia
Slavski kolač krsna slava

Profimedia

Slavski kolač krsna slava, Foto: Profimedia

 Koliko će slavska trpeza biti bogata i koja jela će se na njoj naći zavisi isključivo od vas, ali ono bez čega je ovaj porodični praznik nezamisliv jeste slavski kolač.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Pošto počinje sezona Krsnih slava vreme je da naučite kako se pravi slavski kolač, jer bez njega nema ni slave! A kao što kažu naši stari, krsni kolač je vrhunac umeća svake domaćice!

Kolač se pravi u obliku okruglog hleba i peče u kalupu ili dubokoj šerpi. Važno je da bude “prekršten”, da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica.

Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka. Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

Jaja, žumance

Profimedia

Jaja, žumance, Foto: Profimedia

Ceo kolač premažite žumancetom, a ukras ostavite beo – tako će kada se ispeče doći do punog izražaja. Stavite u rernu i pažljivo pecite. Ispečen kolač izvadite iz kalupa i ostavite da se prohladi.

Ukoliko pravite posni kolač, nemojte ga premazivati žumancetom, a umesto putera koristite margarin.

Evo starog recepta za ovaj posebni hleb, koji će zadovoljiti svačiji ukus, a ako ga i ukrasite po gore navedim savetima, sigurno ćete oduševiti sve goste!

Da biste zamesili testo, potrebno vam je 1,5 kg brašna, 30 g pivskog kvasca, 4 žumanceta, 4 kašike šećera, parče putera, kora limuna, žumance, so i malo mleka. Ukoliko pripremate posni kolač, izbacite jaja, umesto mleka koristite toplu vodu, a umesto putera margarin.

Brašno

Shutterstock

Brašno, Foto: Shutterstock

Priprema: Ako je kvasac pivski, onda ga prvo zamesite: izdrobite ga u manjem sudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo. Sud sa kvascem stavite na toplo mesto (instant kvasac se direktno upotrebljava – na svakih pola kilograma brašna ide kesica kvasca). Dok kvasac kisne, prosejte brašno u sud za mešenje i stavite da se dobro zagreje pored šporeta.

U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Narendajte koru limuna, dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

 

Da bi testo bilo još bolje, tokom mešenja dodajte po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i pritom kvasite ruke, pa nastavljate mešenje. Ako ovako mesite testo, kolač će biti mnogo vlažniji i ukusniji. Pokrijte ga krpom i ostavite na toplom mestu pored šporeta da naraste. Gotovo je kad napuni sud, to jest kada se udvostruči.