Štrudla
Bakina kuhinja
Štrudla

Bakina kuhinja

Štrudla, Foto: Bakina kuhinja

Potrebno je:

200 ml jogurta
malo mleka
150 g šećera
100 g maslaca
20 g kvasca
limunova kora
2 žumanca
malo soli
700-800 g brašna
150 g maka
150 g oraha
150 g rogača

Priprema:

U malo mleka rastopiti kvasac sa malo šećera, dodati smlačen jogurt i žumanca, zatim rastopljen maslac, limunovu koricu brašno i soli i umešiti mekše testo. Ostaviti da poraste, pa podeliti u 8 loptica.

Mak, i orah samleti dodati šećer po želji. Pošećeriti i rogač i dodati u sve po malo vrelog mleka i izmešati tako da može da se premaže preko testa. Prvu lopticu razviti veličinu tanjira pa je namazati orahom zati drugu takodje razviti pa namazati makom i prebaciti preko oraha, a zatim treću namazati rogačem pa prebaciti preko maka.

Zatim sve ponoviti a zadnju razvijenu lopticu ne mazati ničim. Dobro utapkati rukama i oklagijom razviti celokupno testo što je moguće veće u krug. Zatim uviti u štrudlu u staviti u podmazan kuglof. Ostaviti da poraste oko 15 min premazati žumancetom i peći na 200 stepeni C oko 50 min. Posle 20 min pokriti folijom i smanjiti na 180 strepeni C. Seći sasvim hladnu. Prelepa dekorativna a ukus sjajan.

Tagovi