hrana povrće riba
Profimedia.rs
hrana povrće riba

Profimedia.rs

Ilustracija, Foto: Profimedia.rs

Zato mnogi ljudi svoju ishranu pretežno zanivaju na mesu. A ne moraju. Tu je i riba.

Masniju ribu jedite za ručak, manje masnu za večeru, prateći ostala pravila hrono ishrane. Uz šareno povrće možete da je jedete za ručak, uz zeleno ili belo za večeru.

Mi vam donosimo nekoliko predloga.

Iverak sa bejbi spanaćem

Ana Ćubela

Iverak sa bebi spanaćem, Foto: Ana Ćubela

Iverak sa bebi spanaćem

Potrebno

• Fileti iverka
• Bebi spanać
• Maslinovo ulje
• Crni luk
• Limun

Priprema

Filete ribe osušite od vode i ispecite sa obe strane u tiganju na malo maslinovog ulja. Samo na kraju dodajte morsku so i šareni biber. Kada su fileti gotovi, prebacite ih na tanjir, a u tiganj dodajte još malo ulja, krugove crnog luka i dve šake bebi spanaća. Čim je spanać kljoknuo izvadite ga i stavite preko ribe. Luk sa obe strane pecite po minut, a onda i njega ubacite. Sve zalite sa malo limuna i pored spremite veliku zelenu salatu.
Ovo jelo može i za večeru.

Bakalar sa tikvicama

Ana Ćubela

Bakalar sa tikvicama, Foto: Ana Ćubela

Bakalar s tikvicama

Potrebo

• 2 veće ribe ili ako imate nekoga ko će vam je očistiti i iseći neka bude oko pola kilograma parčića ribe
• 2 velike tikvice
• 3-4 kašike maslinovog ulja
• peršun
• 2 paradajza i kašika pasiranog paradajza
• beli luk
• crni luk
• tucana paprika,po ukusu ljuta ili slatka (ja nisam stavila ni jednu, stavila sam kari)

Prirpema

Pleh podmazati maslinovim uljem i poređati komade ribe. Tikvice iseći na kolutove i poređati preko ribe. Paradajz oljuštiti i iseckati sitno pa ga izmešati sa pasiranim paradajzom, peršunom,sitno iseckanim lukom (belim i crnim) i začinima za koje se odlučite.
So, ako vam je potrebna, nikada ne posipajte direktno na ribu već u, po ukusu, posoljen preliv. U malo (nema potrebe nalivati puno vode jer će je tikvice pustiti) vrele vode, dakle, dodati so i posuti je preko tikvica i ribe zajedno sa maslinovim uljem. Preko toga posuti preliv od navedene mešavine paradajza, luka i začina.
Rernu zagrejati na 250 stepeni da što pre počne ”krčkanje”, a onda smanjiti na 200. Kad sva tečnost ispari i tikvice se ispeku, jelo je gotovo.

Losos u povrću

Ana Ćubela

Losos u povrću, Foto: Ana Ćubela

Losos u povrću

Potrebno

• Šnicle lososa
• Crveni luk
• Beli luk
• Keleraba
• Plavi patlidžan
• Malo ljute paprike
• Zelje

Priprema

Crveni luk, beli luk, keleraba, plavi patlidžan, malo ljute paprike, zelje. Sve se stavi na pek papir i poprska maslinovim uljem, belim lukom, morskom solju. Doda se i svež ruzmarin. Rukama se sve pomeša i stavi rernu na najače. Kad počne da se peče temperatura se smanji. Zatim se stave šnicle lososa preko. Njih pre rerne začinite sa maslinovim uljem, belim lukom i peršunom. Povrće bude kao karmelizovano.

Kotleti šarana sa nanom

Robert Denić

Kotleti šarana sa nanom, Foto: Robert Denić

Šaran sa komoračem i nanom

Potrebno:

• 250 gr šarana ( kotleti )
• komorač ( oko 250 gr )
• začini: so i biber
• limun
• malo maslinovog ulja
• šaka listova sveže nane
• 1 decilitar belog vina

Kotleti su oko 2 sata bili u frižideru u marinadi: maslinovo ulje, so, biber, sok od celog limuna i sitno seckani listovi nane.

Pola komorača sam naseckala i stavila u pleh. Preko njega poređala kotlete šarana, zalila marinadom, belim vinom i pokrila folijom. U već zagrejanu rernu na 200 stepeni ubacila sam pleh i pekla kotlete oko 30 min. Nakon toga sam skinula foliju i pekla još 15 minuta.