Jedite meso, još bolje ribu!

Profimedia.rs
Zato mnogi ljudi svoju ishranu pretežno zanivaju na mesu. A ne moraju. Tu je i riba.
Masniju ribu jedite za ručak, manje masnu za večeru, prateći ostala pravila hrono ishrane. Uz šareno povrće možete da je jedete za ručak, uz zeleno ili belo za večeru.
Mi vam donosimo nekoliko predloga.

Ana Ćubela
Iverak sa bebi spanaćem
Potrebno
• Fileti iverka
• Bebi spanać
• Maslinovo ulje
• Crni luk
• Limun
Priprema
Filete ribe osušite od vode i ispecite sa obe strane u tiganju na malo maslinovog ulja. Samo na kraju dodajte morsku so i šareni biber. Kada su fileti gotovi, prebacite ih na tanjir, a u tiganj dodajte još malo ulja, krugove crnog luka i dve šake bebi spanaća. Čim je spanać kljoknuo izvadite ga i stavite preko ribe. Luk sa obe strane pecite po minut, a onda i njega ubacite. Sve zalite sa malo limuna i pored spremite veliku zelenu salatu.
Ovo jelo može i za večeru.

Ana Ćubela
Bakalar s tikvicama
Potrebo
• 2 veće ribe ili ako imate nekoga ko će vam je očistiti i iseći neka bude oko pola kilograma parčića ribe
• 2 velike tikvice
• 3-4 kašike maslinovog ulja
• peršun
• 2 paradajza i kašika pasiranog paradajza
• beli luk
• crni luk
• tucana paprika,po ukusu ljuta ili slatka (ja nisam stavila ni jednu, stavila sam kari)
Prirpema
Pleh podmazati maslinovim uljem i poređati komade ribe. Tikvice iseći na kolutove i poređati preko ribe. Paradajz oljuštiti i iseckati sitno pa ga izmešati sa pasiranim paradajzom, peršunom,sitno iseckanim lukom (belim i crnim) i začinima za koje se odlučite.
So, ako vam je potrebna, nikada ne posipajte direktno na ribu već u, po ukusu, posoljen preliv. U malo (nema potrebe nalivati puno vode jer će je tikvice pustiti) vrele vode, dakle, dodati so i posuti je preko tikvica i ribe zajedno sa maslinovim uljem. Preko toga posuti preliv od navedene mešavine paradajza, luka i začina.
Rernu zagrejati na 250 stepeni da što pre počne ”krčkanje”, a onda smanjiti na 200. Kad sva tečnost ispari i tikvice se ispeku, jelo je gotovo.

Ana Ćubela
Losos u povrću
Potrebno
• Šnicle lososa
• Crveni luk
• Beli luk
• Keleraba
• Plavi patlidžan
• Malo ljute paprike
• Zelje
Priprema
Crveni luk, beli luk, keleraba, plavi patlidžan, malo ljute paprike, zelje. Sve se stavi na pek papir i poprska maslinovim uljem, belim lukom, morskom solju. Doda se i svež ruzmarin. Rukama se sve pomeša i stavi rernu na najače. Kad počne da se peče temperatura se smanji. Zatim se stave šnicle lososa preko. Njih pre rerne začinite sa maslinovim uljem, belim lukom i peršunom. Povrće bude kao karmelizovano.

Robert Denić
Šaran sa komoračem i nanom
Potrebno:
• 250 gr šarana ( kotleti )
• komorač ( oko 250 gr )
• začini: so i biber
• limun
• malo maslinovog ulja
• šaka listova sveže nane
• 1 decilitar belog vina
Kotleti su oko 2 sata bili u frižideru u marinadi: maslinovo ulje, so, biber, sok od celog limuna i sitno seckani listovi nane.
Pola komorača sam naseckala i stavila u pleh. Preko njega poređala kotlete šarana, zalila marinadom, belim vinom i pokrila folijom. U već zagrejanu rernu na 200 stepeni ubacila sam pleh i pekla kotlete oko 30 min. Nakon toga sam skinula foliju i pekla još 15 minuta.
