Krompir, zapečen krompir
Shutterstock
Krompir, zapečen krompir

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ima li šta bolje od vrućeg zapečenog krompira i sira koji se razvlači?

PROČITAJTE JOŠ:

Ovaj zapečeni krompir će vas oduševiti jer možete ga spremati kao glavno jelo, idealno za poboljšanje raspoloženja nakon dugog i napornog radnog dana. S druge strane, vrlo lako ćete ga kombinovati kao prilog uz ostala jela.

Sastojci:

- 2 kilograma krompira
- 3 kašike maslaca
- 3 čena belog luka
- 30 grama brašna
- 1 mali crni luk
- 200 ml temeljca
- 500 ml mleka
- 1-2 kašičice soli
- ½ kašičice crnog bibera
- 200 grama narendanog sira
- 50 grama parmezana

Krompir, zapečen krompir

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Priprema:

- Zagrijte rernu na 220 Celzijusa.
- Premažite maslacem posudu za pečenje (cca 20 x 30 cm).
- Otopite 3 kašike maslaca u velikom tiganju.
- Dodajte naseckani luk i dinstajte nekoliko minuta, sve dok ne omekša. Dodajte sitno naseckani beli luk i dinstajte još par minuta.
- Dodajte brašno i mešajte, a potom ulijte temeljac, mleko, posolite i pobiberite.
- Mešajte dok se smesa ne sjedini i nastavite kuvati.
- Kad lagano počne krčkati, sklonite s vatre.
- Krompir operite, ogulite i iseckajte na tanke kolutove.
- Posložite red krompira u posudu za pečenje, a potom prelijte pripremljenim sosom.
- Pospite sirom i ponovite postupak.
- Prekrijte posudu aluminijskom folijom i pecite 30-ak minuta.
- Kad se počnu stvarati mehurići, sklonite foliju i pecite još otprilike pola sata.