Francuski kuvar otkriva specijalitet bez premca!
No, iskusni kuvari tvrde da nekoliko neobičnih sastojaka mogu da krompir prire pretvore u kulinarsko remek delo, kome čak nije ni potrebno meso kao "saputnik", već je dovoljan sam po sebi. Naime, reč je o recepturi koja se vezuje za francusku regiju L'Aubrac, pa ovakav pire ima i posebno ime - Aligot. Tamo se služi uz kobasice ili svinjetinu i crveno vino, a možete ga pronaći u ondašnjim restoranima, dok se u domaćinstvima uglavnom služi u nešto svečanijim prigodama ili prilikom tradicionalnih praznika.
PROČITAJTE JOŠ I OVO:
U izvornom recptu Aligot se priprema od dve vrste sira - tomme de laguiole ili tomme d'auvergne, a kao njihova zamena preporučuju se mocarela i kantal.
Potrebni sastojci:
*kilogram krompira
*500 grama izrendanog sira
*2 čena belog luka
*30 grama maslaca (možete koristiti i obično ulje)
*kašika pavlake
*so, biber
Priprema:
Skuvajte krumpir, pa ga iscedite i ostavite nekoliko trenutaka da se sasvim malo ohladi. Potom dodajte sitno iscekani beli luk, pa izmiksajte krompir u pire. Dodajte maslac i pavlaku i mutite dok se ne istope. Na red dolazi i izrendani sir - dodajte ga i i "lupajte" varjačom dok se ne sjedini sa pireom i ne postanu elastična smesa. Začinite i servirajte po želji.
Prijatno!