Voće
shutterstock
Voće

shutterstock

Voće, Foto: shutterstock

- Na površini džema ima kristala šećera?

To znači da pekmez nije dovoljno kiseo. Razloga može biti više: džem je provrio pre nego što se šećer do kraja otopio; stavili ste previše šećera; pekmez ste previše mešali za vreme kuvanja; predugo ste ga kuvali...

Šta možete da uradite: prokuvajte pekmez i dodajte mu limunov sok. Ako kristala ima malo, biće dovoljno da neotvorenu teglu stavite u rernu i polako je zagrevate da se šećer otopi.

- Džem je prekuvan?

Dodajte džemu malo kipuće vode i promešajte. Možete i količinu iz svih tegli da prokuvate uz dodatak malo vode, pa ponovo da vratite u tegle.

- Džem je presladak?

Prokuvajte ga s malo vode i limunovog soka.

Šljiva

shutterstock

Šljiva, Foto: shutterstock

- Džem je previše tvrd?

Tvrd pekmez, preostao od prethodnih godina, osvežićete tako što ćete ga prokuvati s malo voćnog soka ili soka od kompota.

- Pojavila se plesan?

Zimnicu treba redovno kontrolisati jer ćete na taj način na vreme otkriti nastanak plesni dok je još u obliku malih, sivih tačkica. Tada sadržaj još nije pokvaren i može se spasti. Zašto se pojavila plesan? Razloga može biti više: zimnicu ste stavili u vlažnu teglu; niste stavili dovoljno šećera; niste dobro zatvorili teglu; držali ste teglu na vlažnom mestu...

Šta možete da uradite: odstranite gornji sloj, a ostatak odmah promešajte. Možete ga i prokuvati, ali ako ima promenjen miris ili ukus, bolje sve bacite.

- Zimnica je počela da vri?

Uzroci? Može ih biti više: loš kvalitet voća; premalo šećera; nedokuvan sadržaj; držali ste voće na vlažnom i toplom mestu... Šta možete da uradite: ako na vreme primetite vrenje, proverite da li se promenio ukus; ako nije, dokuvajte zimnicu i u svaku teglu sipajte sok od pola limuna.

Save

Save