Evo kako da napravite najsavršenija poširana jaja na svetu!
Kuvanje jaja u vodi bez ljuske, odnosno poširanje čest je način proveravanja veštine mladih kuvara.
Savršen oblik oblaka od belanaca i žumanaca koji curi na dodir oštrice noža nije uvek jednostavno postići.
Ako su jaja sveža, manji je rizik da će se raspasti tokom kuvanja.
Sveža jaja
Slavni kuvar Džejmi Oliver najpre razbije jaja u posudu, te ih nežno spusti u vruću vodu koja nikako ne sme da ključa.
Nakon tri minuta izvadi ih šupljikavom kašikom.
Trik sa sirćetom
Gordon Remzi priprema najbolja jaja tako što posoli vodu i doda sirće.
Na taj način sirće pomaže u procesu stvrdnjavanja belanca u trenutku kad jaje dotakne zagrejanu vodu.
Jaja se uglavnom poširaju tako da se kašikom promeša voda dok se ne dobije mali vir vode u sredini lonca.
Ubacite u taj vir jaje i lagano kašikom usmerite belanca da se ne razbeži.
Pomoću folije
Džejmi Oliver predlaže poširana jaja u plastičnoj foliji, kesici za zamrzavanje jer se mogu dodati i razni začini.
Kesicu zavežite i spustite u vodu, te kuvajte na laganoj vatri kako se plastika ne bi previše zagrejala.
U kalupu za mafine
Neke domaćice poširaju jaja u kalupu za mafine, što je posebno praktično ako ih morate poslužiti više, a nemate vremena poširati jedno po jedno.
U kalupe se najpre dodajte po kašiku vode i kap sirćeta, pa lagano spustite jaja.
Na 180 Celzijusa pecite oko 13 do 15 minuta.
Jaja iz tiganja
Želite li to isto da uradite u tiganju poslužite se papirnatim korpicama za mafine.
Dodajte jaja, vodu i sirće, pa prebacite u tiganj.
Ulijte vode u tiganj i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 5 minuta.
U mikrotalasnoj rerni
Jaja se mogu razbiti u posudu, preliti vodom i sirćetom ili limunovim sokom pa poklopiti i peći u mikrotalasnoj jedan minut.
10 sekundi kuvanja
Slavna kuvarica Džulija Čild jaja najpre kuva u ljusci oko 10 sekundi, pa ih guli i vraća u vruću vodu. Tako zadržavaju savršen oblik.
Najpre probuši jaja s dve strane iglom kako bi izašao vazduh, te ih stavlja u proključalu vodu.
Zatim ih izvadi i ostavi dva minuta da se ohlade toliko da ih može oguliti pa ih kuva još dva minuta.