Med, hrana
Shutterstock, ilustracija
Med, hrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Pre više od 5.000 godina indijski redovnici duboko su poštovali svoje telo i radili na očuvanju zdravlja jer su smatrali da tako pomažu i svom duhovnom razvoju.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Tokom hiljada godina skupljali su sva svoja zapažanja i savete kako bi ih sačuvali za buduće generacije. Tu opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i lečenju danas poznajemo kao Aurveda tj. "nauka o životu".

Ayurveda je bazirana na tri doše, psihofizičke energije koje kontrolišu funkcije tela:

Vata – kontroliše funkcije povezane s pokretom, poput cirkulacije, disanja i otkucaja srca.

Pitta – kontroliše metabolički sistem tela.

Kapha – kontroliše rast i stabilnost tela.

Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dve dominiraju, piše Prevention.
 U zavisnosti od toga koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.

Doručak, hrana, obroko, jelo

Shutterstock, ilustracija

Doručak, hrana, obroko, jelo, Foto: Shutterstock, ilustracija

Vata tip – vitke i lagane građe, visoki, brzo hodaju.

Ne podnose hladnoću.
Loše spavaju i brzo se umaraju.
Previše brinu, a na stres odgovaraju razvijanjem osećaja straha i nemira.
Suva koža i kosa i smanjeno znojenje.
Glad osećaju u nepravilnim razmacima.
Skloni artritisu, krhkim kostima, astmi, nadutosti popraćenoj ispuštanju gasova.

Pitta tip – srednje građe i snage.

Oštar um i dobra moć koncentracije.
Jak apetit i probava- ne mogu da propuste obrok.
Ne vole toplo vreme, ne osećaju se prijatno na suncu.
Imaju bled ten i kožu koja lako izgori na suncu.
Preterano se znoje.
Skloni osipima, aknama, želudačnoj kiselini, suvoći oka.

Hrana, salata, ručak, obrok, jelo

Shutterstock, ilustracija

Hrana, salata, ručak, obrok, jelo, Foto: Shutterstock, ilustracija

Kapha tip – fizički jaki, čvrste i teže građe.

Čvrsto spavaju.
Probava im je spora.
Imaju sklonost debljanju i emotivnom prejedanju.
Ne vole vlažno vreme.
Imaju masnu kožu.
Skloni prehladama, respiratornim problemima, alergijama.

Na balans doše utiču promene godišnjih doba i način života, a najviše hrana. Kako biste ostali u formi i bili zdravi, važno je hraniti se u skladu s pravilima ove ishrane.

Hrana

Shutterstock

Hrana, Foto: Shutterstock

Ako ste tip Vata:

Izbegavajte hladnu i smrznutu hranu, velike količine sirovih namirnica, gazirana pića, suvu hranu poput kokica i krekera koja isušuje organizam, kofein, žitarice poput ječma i heljde.

Jedite - tople supe i variva, jaja, sir, mleko, jogurt, ribu, pšenicu, tikvice, masline, semenke, orašasto voće, avokado, bobičasto voće.
Grožđe, pomorandže i ananas jedite u manjim količinama i pazite na to da je većina povrća koje jedete skuvana.

Ako ste tip Pitta:

Izbegavajte – kiselo povrće, paradajz, ljute papričice, repu, patlidžan, luk, rotkvicu, spanać, grejpfrut, bobičasto voće, govedinu, jaja, plodove mora, heljdu, kukuruz.

Umereno koristite začine poput đumbira, kumina, crnog biber.

Zdrava ishrana hrana sokovi voće povrće

Shutterstock

Zdrava ishrana hrana sokovi voće povrće, Foto: Shutterstock

Jedite - blago povrće poput svežih krastavaca, zelenog povrća bundeve, brokolij, celera, tikvica, a od voća birajte ono pretežno slatko poput grožđa, lubenice, dinje, trešanja, avokada, manga, kokosa, šljiva.

Koristite umirujuće začine poput korijandera, komorače i maslinovo ili suncokretovo ulje.
Pšenica, beli pirinač, ječam i zob takođe su odličan dodatak ishrani, a umereno jedite ćuretinu i piletinu.

Hrana, salata, ručak, obrok, jelo

Shutterstock, ilustracija

Hrana, salata, ručak, obrok, jelo, Foto: Shutterstock, ilustracija

Ako ste Kapha tip:

Izbegavajte -pomorandže, banane, avokado, ananas, breskve, smokve, dinje, lubenice, tikvice, sirov paradajz (kuvani je dozvoljen), pirinač, pšenicu.

Jedite - gorke namirnice. Jabuke, kruške, nar, brusnice, đumbir, biber, senf, piletinu, ćuretinu, plodove mora, jaja, heljdu, kukuruz, semenke suncokreta i bundeve.