Prodavnica, Radnja, Samoposluga
Shuterstock
Prodavnica, Radnja, Samoposluga

Shuterstock

Prodavnica, Radnja, Samoposluga, Foto: Shuterstock

Bill Marlel je poznati advokat i sigurni smo da ga niko ne bi pitao za savet oko hrane, posebno u vezi sa onom koja je najrizičnija.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

 

Ali Marlel je proveo 20 godina uterujući parnice zbog trovanja hranom.

Poznat je po tome što neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600 miliona dolara odšteta u korist klijenata koji su blaže ili teže ili i fatalno stradali od neispravne hrane.

 

Možda ga onda treba poslušati. Naime on savetuje koju hranu treba izbegavati.

6. Sirove kamenice

Marlel kaže da je u poslednjih pet godina video više trovanja školjkama nego u poslednje dve decenije.

Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtriraće i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sistem čoveka, onda...

Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

5. Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive.

U epidemiji iz 2010. obolelo je prijavljenih 2.000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego u 90-ima. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuvana.

Jaja

shutterstock

Jaja, Foto: shutterstock

4. Unapred oprana ili rezana salata ili voće

Ovu kategoriju Marlel "izbegava poput kuge". I to zato jer, kako kaže, što se hrana više obrađuje, reže, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti.

On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

Voće vitamini korpa sa voćem zdravlje

Shutterstock

Voće vitamini korpa sa voćem zdravlje, Foto: Shutterstock

3. Krvavo meso


Svi njegovi odresci koje je jeo u poslednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je verovatno da je prodrla i dublje.

Ako ne pripremiš meso kako treba u startu rizikuješ ešerihiju koli, salmonelu, a potom i svu silu drugih, manje popularnih bakterija.

Meso polutke

Profimedia

Meso polutke, Foto: Profimedia

2. Sirove klice iz semenki

Nekuvane ili lako kuvane registrovane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD-u od sredine 90-ih.

Pre nekoliko godina jednu zbilja veliku i gadnu doživela je i Evropa. Uglavnom je reč opet o salmoneli i eširihiji koli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i semenke, koje god bile, bile zaražene bakterijama.

1. Nepasterizovano mleko

U SAD samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasterizovanog mleka i proizvoda od njega.

O kakvom je velikom riziku reč pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mleko, a istovremeno je obolelih bilo tako puno u tako relativno kratkom vremenu.

Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasterizovanom soku. Za Marlela u obzir ne dolazi ni jedno ni drugo.