Esterhazi torta, torta, desert,
Shutterstock, ilustracija
Esterhazi torta, torta, desert,

Shutterstock, ilustracija

Esterhazi torta, Foto: Shutterstock, ilustracija

Recept originala je zauvek ostao tajna, pa svaka poslastičar­nica danas pravi svoju verziju slavne torte dodajući ili oduzimajući nešto od tek naslućenih sastojaka.

Ova čuvena torta je dobila ime po austro­ugarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu. 

Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite belanca sa decilitrom vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan (prečnika 30 cm) pleh i sve četiri kore pecite po 25 minuta.

Sastojci za fil: 12 žumanaca, 150 g šećera, 1/2 dl svežeg soka od pomorandže, kašika gustina, 250 g putera, 150 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 50 g crne čokolade

U međuvremenu na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter, sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Sa strane obložite izdrobljenim grilijašem (istucan karamelizovani šeer, pomešan sa mlevenim lešnicima). Odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu "Esterhazi šaru".

Esterhazi torta, torta, desert,

Shutterstock, ilustracija

Esterhazi torta, Foto: Shutterstock, ilustracija