ČUVENA ESTERHAZI TORTA! Ova poslastica je svima omiljena, a zbog nje se i dan danas vodi sudski spor između Beča i Budimpešte
Recept originala je zauvek ostao tajna, pa svaka poslastičarnica danas pravi svoju verziju slavne torte dodajući ili oduzimajući nešto od tek naslućenih sastojaka.
Ova čuvena torta je dobila ime po austrougarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu.
Priprema: Zagrejte rernu na 200 stepeni. Umutite belanca sa decilitrom vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan (prečnika 30 cm) pleh i sve četiri kore pecite po 25 minuta.
Sastojci za fil: 12 žumanaca, 150 g šećera, 1/2 dl svežeg soka od pomorandže, kašika gustina, 250 g putera, 150 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 50 g crne čokolade
U međuvremenu na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter, sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Sa strane obložite izdrobljenim grilijašem (istucan karamelizovani šeer, pomešan sa mlevenim lešnicima). Odozgo, na krugu od bele čokolade uz pomoć štapića i crne čokolade, napravite čuvenu "Esterhazi šaru".