Trpeza, večera, porodica, praznik, hrana
printscreen
Trpeza, večera, porodica, praznik, hrana

printscreen

porodica, Foto: printscreen

Domaćin uzima sveće (broj sveća jednak je broju ukućana). Jednu po jednu pali i predaje svakom ukućaninu i poslednju ostavlja za sebe. Sledi molitva ukućana.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle mirboženja ukućana, sveće se predaju domaćinu kuće, koji ih slaže u snopić (svežu sa srpskom trobojkom da se ne rastavljaju) i one gore zabodene u posudu sa žitom (pšenicom) kojom se zasipa polaznik. Sveće gore do pola, a ostatak se upali u jutro Srpske nove godine (Malog Božića).

Ukućani, nakon posta, mrse se obično sirom ili cicvarom. U dabarskom kraju to se čini sa ćešketom (na nekoliko dana pre Božića stupa se žito – ječam ili pšenica, koje se na Badnji dan meša sa kokošijim mesom i kao takvo služi). Za Božić se priprema bogat doručak, koji se zove „ručak“, na kojem su na trpezi pečenica, cicvara i mnoge druge đakonije. Kad se ručak završi, ništa se ne diže sa stola celi dan (u prošlosti i po tri dana). Kuća se, takođe, ne čisti tri dana.

Cicvara

printscreen

Cicvara, Foto: printscreen

Sastojci:

1/2 kg sira – masni ili punomasni sir, polutvrdi po mogućstvu

2 dcl vode

2 dcl mleka

200 gr kajmaka- stari kajmak najbolje ide

kukuruzno brašno po potrebi – belo ili žuto

sol

Kako se pravi domaća starinska cicvara

Vodu i mleko stavite u šerpu i zagrevajte. Sir izmrvite ili isecite na listove i stavite u vrelo mleko i vodu da se kuva. Što masniji i stariji sir, sir pune arome, kao što su to ovčiji ili kozji sir, daće vam bolji ukus cicvare. Kada masa počne da ključa počnite da sipate brašno neprekidno mešajući masu. Mešajte dok se masa ne izjednači. Dodajte kajmak i nastavite da mešate oko 10 minuta.

Probajte cicvaru da li je dovoljno slana, ako nije dodajte sol. Ako imate jak ovčiji ili kozji sir koji je slan i stari kajmak, verovatno vam sol i neće trebati. Mešajte sve dok vam testo ne postane gumasto od rastopljenog sira i dok cicvara ne počne da pliva u oslobodjenim masnoćama. Kada se to desi, cicvara je gotova. Po vrhu je pospite sečenim peršunom ili nekom drugom začinskom biljkom zbog ukrasa. Ili je prelijte kiselim mlekom.

Uz starinsku cicvaru se služi domaće kiselo mleko i praziluk.