Pauk, stan, ujed
Shutterstock
Pauk, stan, ujed

Shutterstock

Pauk, Foto: Shutterstock

Susret sa paukom može da bude i te kako neprijatan, pa ni nimalo bezazlen. Kada vas on ujede, može da dođe do ozbiljne alergijske reakcije. Srećom, postoje prirodni načini da pauka oterate iz svog doma.

1) Sirće

Zbog jakog mirisa sirće tera muve, komarce i paukove. Iskoristite tu njegovu moć protiv neželjenih posetilaca. Pomešajte vodu i sirće u odnosu 2:1, smesu zatim sipajte u bocu sa rasprašivačem i tom tečnošću poprskajte delove oko prozora i vrata, zapravo poprskajte njome svako mesto u kući ili stanu koje pauk voli.

2) Pepermint eterično ulje

U čemu je tajna ovog ulja? Pauk ne podnosi miris peperminta. Neće podnositi ni sprej koji se priprema u dva koraka: u sprej bocu sipajte deterdžent za pranje sudova i nekoliko kapi ovog eteričnog ulja, a zatim dobro protresite bocu. Sprejem poprskajte problematične prostorije.

3) Ulje limuna

Isto dejstvo kao pepermint ulje ima ulje od limuna. Sprej sa limunom priprema se i koristi na isti način.

4) Bosiljak

Treće na spisku korisnih ulja jeste ulje od bosiljka. Efikasno tera male štetočine, a može da se koristi i za ublažavanje njihovih ujeda i uboda, odnosno za sprečavanje infekcija koje mogu da se jave nakon njih.

5) Sveće sa cimetom

Peta efikasna metoda su sveće sa cimetom, vama neće smetati, pauku sigurno hoće.

I naravno, pauka uspešno tera čistoća, zato ne zaboravite da održavate higijenu svog životnog prostora.