Dinari, novac, pare
Shutterstock
Dinari, novac, pare

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Paradoks posedovanja

Dvadesetogodišnja studija Dr Tomasa Giloviča, profesora psihologije, dostigla je snažan i konkretan zaključak: Nemojte trošiti svoj novac na materijalne stvari koje vam nisu potrebne. Problem sa materijalnim stvarima jeste ta da sreća zbog šopinga brzo izbledi.

Postoje tri kritična razloga za tako nešto:

1. Brzo se naviknemo na to "nešto novo" što posedujemo. Ono što se u radnji činilo atraktivnim i uzbudljivim, po dolasku kući vi to izvadite iz kesa i torbi i ono postaje obična stvar, norma.

2. Sa svakom kupovinom podižemo nivo naših potreba i naših očekivanja. Čim se priviknemo na nove cipele koje smo kupili prošle nedelje, već krećemo u potragu za drugim parom.

3. Posedovanje, po svojoj prirodi, podstiče poređenja. Kupujemo novi auto i oduševljeni smo njime sve dok prijatelj ne kupi bolji. A uvek se nađe neko ko ima bolje, skuplje, novije stvari od naših.

"Jedan od neprijatelja sreće je adaptacija", rekao je Gilovič.

"Kupujemo stvari da bismo bili srećni i uspeli smo. Ali samo na neko vreme. Nove stvari su nam uzbudljive u početku, ali se onda naviknemo na njih."

Paradoks posedovanja je pretpostavka da će sreća koju dobijemo od kupovine trajati dok god budemo imali tu materijalnu stvar. Čini se da intuitivno verujemo da ulaganje u nešto što možemo videti, čuti i trajno dodirnuti donosi najbolju vrednost. Ali to nije u redu.

Moć iskustva je mnogo veća od posedovanja. Zašto? Pre svega, iskustvo je trajno. Ono postaje deo vašeg identiteta. Mi nismo ono što posedujemo ali zato gradimo sebe zbog onoga što vidimo, čujemo, zbog mesta i ljudi koje upoznajemo, i zbog novih stvari koje uradimo.

Takođe, mi ne upoređujemo iskustva na isti način na koji upoređujemo.

Anticipacija je vrlo bitna. Mi uživamo u novim iskustvima od samog početka, počevši od faze planiranja, pa sve do uspomena koje steknemo tokom putovanja, na primer.

Kada sledeći put birate između odlaska na planinu vikendom ili kupovine novih čizmi, izaberite putovanje. Bićete srećniji, kaže nauka.