Mašina za veš pranje veša
Shutterstock
Mašina za veš pranje veša

Shutterstock

Ilustracija: Shutterstock

Obična soda bikarbona (natrijum-bikarbonat) takođe omekšava vodu, a može i da se konzumira, pogotovo prilikom napada kiseline ili osećaja težine u želucu nakon prejedanja.

Neizostavan je sastojak u pripremi domaćih preparata za čišćenje jer se omekšavanjem vode povećava upotrebljivost rendanog sapuna i praška za pranje veša.

Inače, tvrda voda zbog minerala koje sadrži, najviše kalcijuma i magnezijuma, otežava peglanje, ali i pranje veša jer se zbog tih minerala voda teže zagreva, troši se više sapuna i deterdženta, a vremenom se neminovno stvara kamenac u veš mašini.

Soda bikarbona odlična je i kao sredstvo za omekšavanje veša i uklanjanje neprijatnih mirisa jer sprečava razvoj bakterija koje te mirise uzrokuju.

Soda za čišćenje

Ova tzv. jača soda (natrijum-karbonat) ponaša se vrlo slično kao i obična soda bikarbona, samo ima još jače delovanje pa se koristi za prirodno čišćenje.

Soda za čišćenje veoma povećava baznost vode i omekšava je, a s obzirom na to da deluje blago abrazivno, uklanja masne i ostale mrlje s odevnih predmeta. Koristi se i za uklanjanje kamenca u kupatilima, toaletima i sa ostalih tvrdih površina.

Potrebno je otprilike jedan kilogram obične sode bikarbone da bi se postigao učinak 100 grama sode za čišćenje.