Bašta nameštaj
Shutterstock
Bašta nameštaj

Shutterstock

Bašta nameštaj, Foto: Shutterstock

Želite baštu stalno ispunjenu cvećem? Pravilnom kombinacijom biljaka možete postići upravo to - vrt koji živi i fascinira tokom cele godine!

Petunije, muškatle i begonije su postale standard i osnova šarenog balkona, svi ih imaju i zaista su prelepe. Ali, otkrivamo vam nepravedno zaboravljene šarene lepotice koje će učiniti da vaš balkon bude unikatan i najlepši!

Skevola - mediteranska lepeza

Lepezasti cvet je mediteranska biljka koja se lako neguje i na suncu i u polusenci. Cveta od sredine aprila do kasne jeseni, u beloj, ljubičastoj i plavoj boji. Ima dve glavne forme - poluviseća koja pravi uspravan grm koji blago pada preko saksije i viseća sa dugim granama koje padaju preko saksije i spuštaju nešto ispod nje. Skevola se sadi u visećim korpama ili velikim baštenskim saksijama. U otvorenim cvetnim lejama sadi se u razmaku od oko 40 centimetara, a u zemlju treba obavezno dodati pet litara treseta po kvadratnom metru. Treba je gajiti na temperaturama od 20 do 30 stepeni, mada dobro podnosi i noćne temperature koje padaju i do 13 stepeni.

Lantana

Lantana je grmolika biljka koja potiče iz Latinske Amerike, gde slobodno raste u tropskim šumama. Prepoznaje se po sjajnim, tamnozelenim listovima i mnoštvu cvetnih pupoljaka. U stakleniku cveta tokom cele godine, a na otvorenom od proleća do prvih mrazeva. Ono što lantanu čini posebnom je promena boje cvetova tokom razvoja. Na stablu može biti više cvetova u raznim bojama – žutoj, rozoj, beloj i ljubičastoj. Nakon cvetanja ostaje grozd sa bobicama – plodovima nalik kupinama koji sadrže seme lantane.

Angelonija: Cvet anđela

Angelonija je lepa, elegantna i veoma otporna biljka koja potiče iz Meksika. Cveta od kraja maja do oktobra. Ima mnoštvo cvetova, nežno ljubičaste ili bele boje, koji mogu da prezime na temperaturi od pet do 12 stepeni. Angeloniji ne smeta kiša ni visoke letnje temperature. Najviše joj prija sunčano i dobro drenirano tlo. Jedino što ne podnosi je stalna vlaga. Zato je treba zalivati tek kad se zemljište isuši. Sadi se u saksijama - sama ili u kombinaciji sa petunijama ili verbenama.

Cinija

Cinija je još jedna od cvetnica koja se lako gaji. Sadi se u cvetnim baštama, a koristi se u aranžmanima kao rezani cvet. Deluje prilično kruto, ali je veoma trajna, kako u bašti tako i u vazi. Postoje visoke i patuljaste vrste cinije. Direktno u baštu seje se u drugoj polovini aprila. Visoke sorte sade se u razmaku od 30-40 centimetara. Voli sunčana mesta i nije preterano zahtevna - podnosi siromašnija, ali dobro drenirana zemljišta. Počinje rano da cveta, već početkom juna, sve do prvih mrazeva. Cveta u žutoj, rozoj, crvenoj, boji kajsije, korala i slonovače.

Ageratum - Goruća ljubav

Goruća ljubav potiče iz Latinske Amerike – Perua i Meksika. Javlja se u visokim i niskim varijetetima. Niske vrste rastu do 20 centimetara visine i idealne su za krajnje delove vrta i ivičnjake. Prelepo izgledaju ako ih posadite u kamenjar ili pored staza u bašti. Visoke vrste rastu i do 70 centimetara u visinu i gaje se za potrebe cvećarstva, gde se koriste kao rezani cvet. Ageratum cveta u više boja: plavoj, roze, lila, beloj, i to od maja do prvih mrazeva. Prijaju mu sunčana mesta, ali dobro uspeva i u polusenci. Traži laku, propusnu zemlju i redovnu prihranu. Ne podnosi mnogo vode i često zalivanje, kao ni jake vetrove i promaje.

 

Newish Ageratum corymbosum in a container. #ageratum #ageratumcorymbosum

A post shared by Megan (@faroutmegan) on Apr 14, 2018 at 8:23am PDT

Vatrena žalfija

Ukrasna ili vatrena žalfija kako je često zovu, je popularna dekorativna baštenska biljka. Svojim intenzivnim bojama osvežava vrtove i balkone tokom leta, čak i za vreme najvećih vrućina. Cveta od maja do prvih mrazeva. Cvetovi su dvobojni ili jednobojni, u nijansama crvene, ružičaste, ljubičaste i bele boje. Veoma se lako gaji. Odgovaraju joj sunčana i polusunčana mesta, bogato humusno i drenirano zemljište. Pošto ima snažan i dubok koren dobro podnosi letnje vrućine. Ipak, to ne znači da je treba dugo ostavljati bez vode. Najbolje ju je zalivati jednom nedeljno.

Tagovi