komarac
Profimedia
komarac

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Svako pokušava na svoj način da ih se reši, ali to najčešće uključuje hemikalije koje su štetne i za ljude. Zato vam predstavljamo najprirodniji mogući način da se rešite najomraženijih gostiju u svakom domu.

Sve što treba da uradite jeste da zasadite biljku.

Naime, komarci beže od domova i bašti u kojima cvetaju određene biljke, pa ćete konačno moći da bacite sve hemikalije i uživate u domu ili bašti bez komaraca, ali i u prelepom mirisu.

Lavanda

Prijatan miris lavande komarcima je veoma iritantan, pa od njega beže. Osim toga, godiće vam i lavandina antiseptička i antigljivična dejstva. Možete da je zasadite u bašti, ili da je držite u saksiji blizu prozora, kako bi odbila komarce. Za još bolju zaštitu od ujeda komaraca, otkinite list lavande i istrljajte po izloženoj koži.

Kadifa

Cvet koji uspeva gotovo svuda sadrži tiofene, jedinjenja koja odbijaju insekte. Kadifa je sjajna ako želite da jednom zauvek sprečite komarce i različite bube.

Geranijum

Ova prelepa dekorativna biljka takođe tera nekoliko vrsta insekata.

Ruzmarin

Jak miris ruzmarina držaće podaleko komarce, kupusne sovice i mušice. Efektan je u domu, ali još bolji efekat ima kada ga zapalite napolju.

Bosiljak

Ova biljka nije samo dobar začin, već i prirodan način da oterate neželjene goste. Zbog jakog mirisa koji ispušta iz listova, komarci mu se radije ne približavaju. Jedna studija je čak pokazala da je bosiljak otrovan za komarce.