Hiperaktivnost kod dece
Shutterstock
Ponašanje kod dece

Shutterstock

Ponašanje kod dece, Foto: Shutterstock

U pitanju je oblik ponašanja, koji se javlja u predškolskom uzrastu, a manifestuje se kao preterani nemir, impulsivnost u mišljenju i ponašanju, nesposobnost održavanja pažnje. Međutim, često se dešava da roditelji svoj nemar opravdavaju ovom popularnom dijagnozom, umesto da priznaju da im je čedo razmaženo ili nevaspitano, ističu psiholozi. Dečji psiholog Branka Tišma objašnjava za “Alo!“ razliku između ovog ozbiljnog problema i vaspitanja.

- Reč je o nemoći deteta da se smiri. Roditelji treba da razlikuju problem hiperaktivnosti od neposlušnosti i prilikom upisa u školu, obavezno da istaknu problem, jer ta deca lako ulaze u sukob sa drugim đacima, lako se potuku, a to se često prećuti i time pogoršavaju situaciju. Mama i tata moraju biti strpljivi sa mališanima, nikako da ih kritikuju i kažnjavaju za svaku sitnicu, jer su deca koja imaju sindrom ADHD već uznemirena. Mora se razgovarati sa njima. Imamo dosta te dece koja su malo nemirnija, a vrlo često se svi svrstavaju pod tu dijagnozu, ali moram reći da je većina dece ustvari razmažena. Ona nisu naučena da poštuju određena pravila i socijalni kontekst - kaže Tišma.

Hiperaktivnost kod dece ili nevaspitanje

Shutterstock

Hiperaktivnost kod dece ili nevaspitanje, Foto: Shutterstock

Reč je o mališanima, češće o dečacima, koja ne mogu da sede na jednom mestu duže od 10 minuta, interesuje ih svašta u jednom minutu, neprestano postavljaju pitanja, lako prelaze sa jedne aktivnosti na drugu, ništa im ne drži pažnju, živahni su i nepažljivi. Takođe, lako ulaze u sukobe, retko poštuju pravila, imaju manjak samokontrole, povodljivi su, i ne umeju sami da izvuku pouku iz lošeg iskustva.
Prema rečima naše sagovornice izuzetno je važno da roditelji imaju strpljenja sa hiperaktivnom decom, da ih prate, da budu prisutni, da se po potrebi uključuju i isključuju u aktivnosti deteta.

Rešenje: Puzle i bojanke

Učiteljica Jelena Šobot ističe za “Alo!“ da je sve više dece sa ADHD sindromom i savetuje roditelje kako da im pomognu. - Uglavnom se ovakvo ponašanje javlja oko četvrte, pete godine i poželjno je da se mališanima zadaju zadaci koji im drže pažnju, kao što je slaganje puzli, bojanje bojanki ali da im se naglasi da ne smeju da pređu liniju. I to se radi postepeno, prvi put to traje pet minuta, pa 10 minuta i na kraju pola sata. U školi se to može kontrolisati tako što tu decu stavimo u poslednju klupu, i samim ti se ne okreću toliko. Naglašava se da kada pišu slova, da se izričito pazi na crtice, da ne pređu liniju i onda đacima tako držimo pažnju - kaže naša sagovornica.

- Sa takvom decom je poprilično teško raditi, i zato je potrebno da se roditelji konsultuju sa psihologom, ali i sa institucijama koje se bave tim poblemima. Ono što kod kuće može da se učini su vežbe koncentracije, da se sedi zajedno sa njima, da im se zadaju kratki zadaci. Ta deca vole da budu zaposlena i treba ih često angažovati da spreme svoj sto, krevet, ranac, sobu, da vraćaju igračke na mesto, da slažu garderobu, iznose smeće, prostiru veš. Važno je insistirati da kad nešto počnu da rade da to i završe, jer brzo izgube pažnju. Tada roditelji treba da vrate dete da zajedno sa njima završi ono što je započelo. U školi bi bilo dobro da imaju svesku u koju upisuju svoja zapažanja kad izgube pažnju. Ta deca kada se emotivno vežu znaju da se odreknu mnogih svojih ponašanja i zato treba da nauče da se socijalizuju - objašnjava Tišma.

Komentari (4)

Moderni sindrom?

19.09.2017 07:10

Moja snajka i njena familija ceo život pare pare priče od jutra do mraka 24 sata puta 30 dana puta 12 meseci! Uzmu pare i ne vracaju ili kupuju a dinar ne daju itd. i onda dug u krug. Dete to sluša i preživljava i živi sa umišljenim bogatašima tj. dužnicima! Dete haos pravilo u obdaništu a sada u školi a u kuci da ne pričamo! Tuga je to!

Vuk sit,ovce na broju

19.09.2017 07:21

Hiper aktivnost je izmisljena bolest!U Americi je izmislio jedan dr.po narudzbi farmaceutske industrije.Nikada nije dokazana,ali je rado i masovno prihvacena dijagnoza! Kao pokrice za nesavesne,nezrele roditelje i nevaspitanu,razmazenu decu.Farmaceutska industrija trlja ruke,roditelji ih peru,a deci se tolerisu sa razumevanjem svi bezobrazluci.Lako je ovo proveriti.

momazver

19.09.2017 07:22

Nisu SVA ta deca razmažena.Gdjo Tišma čitajte malo stručnu medicinsku literaturu.Na ponašanje BAR 50% NJIH,OD RODJENJA, UTICALA JE i UTIČE HRANA KOJU SU JELI I JEDU JE! Da ne produbljujem temu,ali u tome se slažu SVI svetski stručnjaci,a sve to dokazuju njihova istraživanja objavljena u najprestižnijim svetskim stručnim časopisima i naučnim radovima.Pitanje za milion dolara je zašto se pored svih tih saznanja i mala i velika deca kljukaju otrovima.Trka za profitom ostaviće nas bez budućnosti!

DECU U PRIRODU

19.09.2017 07:29

DECI ČITATI KNJIGE DECU VODITI U POZORIŠTE DECI KUPITI BICIKLO DECU VODITI NA KOŠARKU ILI NEKI DRUGI SPORT IT. ITD. ITD. A NA SOBA IGRAČAKA SATANISTIČKI CRTACI RAČUNARI I IGRICE I MOBILNI! MAME I TATE KAKO POSADITE DRVO PAZITE DA SE NE KRIVI I ZALIVATE VODOM A NE DROGOM.