Šerpa, kuvanje, kuhinja, jelo
Shutterstock
Šerpa, kuvanje, kuhinja, jelo

Shutterstock

Stvari koje imaju rok trajanja, Foto: Shutterstock

Svi imamo stvari kod kuće koje su čuvane godinama, pa čak i decenijama. Čine nam se večnima, ali većina njih zapravo je ograničena datumom isteka, nakon čega postaju beskorisne i eventualno opasne.

Začini – 2 godine

Loše vesti za one koji vole da skupljaju retke vrste začina! Moraćete da osvežite zalihe nakon dve godine jer začini nakon nekog vremena obično izgube svojstva i ukus.

Patike – 6 meseci

Kada aktivno koristite patike, njihov sistem apsorpcije udaraca, đonovi i pete brzo se troše. Patike za trčanje moraju da se menjaju svakih 400 kilometara, a cipele za druge sportske aktivnosti nakon šest meseci redovne upotrebe.

Čaj u kesici – 6 meseci

Čak i u zatvorenoj i hermetičnoj ambalaži, kesice čaja više nisu prikladne za piće nakon šest meseci zbog mogućnosti da čaj fermentiše.

Sunčane naočare – 2 godine

Ultraljubičasti zraci imaju negativan efekat na sočivo. Nakon nekog vremena, sočiva dopuštaju da više zraka prođe. Tačan rok trajanja određuje svaki pojedini proizvođač, ali preporučuje se da promenite sunčane naočare svake dve godine, piše Net.hr.

Pasta za zube/četkica za zube – 1 godina/3 meseca

Četkicu za zube treba menjati svaka tri meseca, kako se ne bi pretvorila u inkubator bakterija. Pastu za zube treba čuvati najviše godinu dana nakon otvaranja. Zato, ako imate malu putnu tubu, proverite njen rok trajanja.

Peškiri – 3 godine

Osim činjenice da su mokri peškiri idealno okruženje za razvoj bakterija, često pranje jednostavno troši tkaninu. Pranje na visokim temperaturama to još nekoliko puta ubrzava. Preporučuje se da menjate peškire svake tri godine.

Češalj i četka za kosu – 1 godina

Rok trajanja prosečnog češlja ili četke je samo godinu dana, čak i ako ga čistite i perete redovno. Nakon tog perioda može da izazove perut i probleme s kosom.

Kućne papuče – 6 meseci

Papuče "žive" samo pola godine, a potom se pretvaraju u potencijalno tlo za uzgoj gljivica.

Jastuci – do 3 godine

Bez obzira na vrstu punjenja, jastuk gubi oblik nakon 2 – 3 godine, a grinje ga počinju nastanjivati. Zdravo spavanje je važnije od vašeg najdražeg jastuka, zar ne?

Ćebe – 7 godina

Ćebad obično prolaze kroz iste promene kao i jastuci. Međutim, one mogu da "žive" duže – do sedam godina. Pažljivom brigom i redovnim sušenjem možete da produžite život pokrivača i do 10 godina. Nakon toga, moraćete da ga zamenite novim.

Dušek – do 10 godina

Ne zaboravite da kupite i novi dušek kad idete po novi pokrivač jer bi on takođe trebalo da se menja svakih 8 – 10 godina. Takođe, imajte na umu da dušek mora da bude okrenut svakih šest meseci, tako da se ne troši prebrzo.

Daska za sečenje – 3 godine

Menjajte ih svake tri godine. U suprotnom, one postaju dobro okruženje za bakterije. Osim toga, daske za sečenje obično gube oblik zbog vlage i noževa.

Varjače – 2 godine

Kašike za mešanje hrane i drugi pribor koji često dodiruje hranu treba menjati svake dve godine. To se posebno odnosi na varjače.

Kuhinjski sunđer – 2 nedelje

Period sigurne i efikasne upotrebe takvih sunđera je samo dve nedelje.

Smartfon – do 3 godine

Nažalost, čak i pametni telefoni imaju rok trajanja. Očekuje se stabilan rad novog smartfona u naredne 2 – 3 godine. Nakon toga, počeće sporije da radi s iznenadnim prekidima u svojoj aktivnosti. To se posebno odnosi na modele s ugrađenom baterijom koja ne može da se zameni.

Komentari (3)

srbijanka

18.02.2018 19:27

Alo,bre, pa mi zivimo u Srbiji! Jel znate kakav je standard vecine stanovnika ovde????

ceca po

19.02.2018 08:03

@srbijanka - Baš tako. Možda patike negde traju 6 meseci ja moje nosim 6 godina i još ne planiram da ih menjam. A i sve drugo što ste naveli u Srbiji ima produženi rok trajanja.

pera rogonja

18.02.2018 23:57

Kako ste dosli do takvog zakljucka,imam patike 10 godine i nisu se istrosile i td